13 C
Pécs
szombat, április 20, 2024
KezdőlapPécs AktuálMaguknak porciózzák a puskaport

Maguknak porciózzák a puskaport

Hazánkban egyre nagyobb tábora van a hagyományőrzésnek. Ezen belül külön kategóriát képviselnek a huszár egyesületek. Pécs városában is létezik egy ilyen alakulat, melynek egyik alapító tagja Péter József, aki mindemellett az elöltöltős történelmi fegyverekkel való versengés híve.

Már első személyes találkozásunk alkalmával kiderült, hogy egy külső megjelenésében is magyarságára büszke, katonás kiállású úriemberrel van dolgunk. Péter József aztán beavatott minket, mindez nem felvett póz, hiszen igazi „katonakultúrába” született, melyben a fegyverek tisztelete mellett a lovak szeretete is meghatározó elkötelezettséget jelentett.

– Lovak és fegyverek – értelemszerűen ez a sportban az öttusát jelentette?
– Természetesen a kiválasztott sportág nem is lehetett más. A Monostori György által az ötvenes években szervezett szakosztály tagjai között már szerepeltem a versenyzők névsorában. A lövészetben elért mutatóim alapján 1955-ben már igazolt sportlövőként is bemutatkoztam. A lovak iránti elkötelezettségem oda vezetett, hogy 1975-ben elvégeztem Kaposváron az akkor indított lovas edzői tanfolyamot. Ráadásul abban a szerencsében volt részem, hogy még a régi, igazi Örkény huszároktól tanulhattam meg a szakmát.

– A huszárság igazi hungaricum, amihez hozzátartozik a fegyverzet is. Így jött a képbe a pisztoly?
– Kevesen tudják, de a pisztolyt kimondottan a lovas katonák számára találták ki „hatékonyságuk” növelése céljából. A történelmi elöltöltős fegyverekkel való versenyzés körülbelül öt évvel ezelőtt merült fel itt Pécsett, ami aztán 2007-ben a Városi Lövész Club keretein belül valósult meg.

– Történelmi fegyverek és sportlövészet hogyan kerültek egy kalap alá?
– Sokan nem is gondolják, hogy a történelmi fegyverek közül sok csak feketelőporral tud működni, márpedig ez még a benzinnél is gyúlékonyabb anyag, aminek a tárolása roppant szigorú biztonsági előírásokhoz kötött. Ilyen feltételeknek pedig csak egy klub tud megfelelni.

– Ezek szerint gyakorolni és versenyezni is csak az előírtak betartásával lehet?
– Valóban így van, de ezzel kapcsolatban elmondok valamit. Az ilyen típusú lövészeteknek sajátos hangulata van. A lővonalba állók ugyanis saját fegyverüknek megfelelő, korhű ruházatban teljesítik a feladatot. Ehhez hozzájárul a már említett biztonsági rendszabály, hogy a feketelőport tilos szállítani. Ezért a résztvevők csak a helyszínen vehetik meg a szükséges mennyiséget és a vele járó csappantyút. A lövés folyamata is nagyon érdekes. A versenyző maga porciózza ki a 15 lövéshez elegendő puskaport, amit minden esetben az elöltöltős fegyver csövén keresztül, egy tölcsér segítségével tölt be. A golyók milyensége is különböző, én magam saját kezűleg öntöm őket. Az elsütés pillanatában aztán jelentkezik egy kis szikra, majd füstöt és lángot bocsájt ki a fegyver.

– Karbantartás milyen időközönként szükséges?
– Elöltöltős fegyverről lévén szó, minden lövés után ki kell pucolni a csövet, és csak utána következhet az újbóli töltés. A nézők számára ez külön érdekességet jelent. A nagytakarításra is mindenkinek saját módszerei vannak. Szerintem az elődök által használt eljárás a legjobb. E forró vízzel vagy vizes ronggyal kezdődik, majd méhviasz és faggyú keverékéből készült eleggyel folytatódik, végül jöhet az olajos rongy.

– Milyen versenyek szerepelnek a naptárban?
– Jómagam a Szentendrei Kapszli-kupát kedvelem a legjobban. Talán nem véletlen, hogy itt legutóbb ezüstérmet szereztem. A kecskeméti versenyek is roppant népszerűek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő