7 C
Pécs
szerda, április 24, 2024
KezdőlapSportMájátültetés után lett világbajnok a pécsi kislány!

Májátültetés után lett világbajnok a pécsi kislány!

Korosztályos világcsúccsal nyert aranyérmet 25 méteres gyorsúszásban a szervátültetett sportolók világbajnokságán Sipos Tímea, a PSN Zrt. és a Trappancs Egyesület 11 esztendős, májátültetett sportolója.

„Timi, most te következel! Ha kell, egy levegővel húzd be!”, engedte útjára a 25 méteres gyorsúszás előtt a magyar szervátültetett válogatott úszóedzője, Pécsi Annamária a pécsi lányt. Utalva egyrészt arra, hogy a tavalyi öt Eb-arany után a világbajnokságon is az esélyesek közé tartozik, másrészt arra, hogy szokásos távjai, az 50 és 100 méter után a 25 végképp nem okozhat gondot.

Érdekesség egyébként, hogy a koraszülöttként világra jött, egyesztendős korában, azaz immár tíz éve májátültetésen áteső, még ma is a legfiatalabb szervátültetett hazai sportoló kislányt ezúttal is 50-re és 100-ra, azaz egy korosztállyal feljebb is nevezték. A rendezők azonban, a rossznyelvek szerint, mert túlságosan jó eredményei veszélyeztették volna a nálunk „nagyobb” úszónemzetek sportolóiét, ezúttal szigorúan kötötték magukat ahhoz a korábban sosem alkalmazott szabályhoz, miszerint magasabb korosztályban 12 év alatt csak 25 méteren indulhat valaki a vb-n.

Módosné Iván Lili tanítványának maradt tehát a 25 gyors, ahol korosztálya addigi világrekordját több mint három másodperccel megjavítva, az egyelőre tőle tudott, azaz nem hivatalos állás szerint 17,02 másodperces idővel állhatott a dobogó legmagasabb fokára.

Ahogy édesanyjától tudjuk, Tímea számára már maga a megérkezés is nagy boldogság volt Malagába, hiszen még sosem járt a tengerparton, így az első nap így szólt a hazaküldött üzenet: „képzeld, anya, minden gyönyörű, még fürödtem is valami tengerben”.

A tenger és az egyéni arany mellett zárásként a magyar vegyesváltóval, amelyben ő úszott háton, begyűjtöttek még egy bronzérmet, majd a gyorsváltóval egy 4. helyet is. Az idén csak hazai versenyek állnak előtte, ám már most fogadkozik, hogy december 26. után, amikor betölti a 12. évét, megmutatja, hogy a hosszabb távokon is kiemelkedő eredményekre képes.

Fotó: Trappancs.hu

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő