8 C
Pécs
péntek, április 26, 2024
KezdőlapSportKenderesi a bronzérem után: "Rám férne pár sajtburesz"

Kenderesi a bronzérem után: „Rám férne pár sajtburesz”

Senki nem gondolta, hogy a bonyhádi születésű pécsi fiú, Kenderesi Tamás ekkora meglepetést okoz az olimpián. Kedd óta vele van tele a sajtó, az egész világot ámulatba ejti. Nem utolsósorban pedig meghozta nekünk az első bronzérmet, amihez még maga Michael Phelps, a delfinember is gratulált. 

A magyar idő szerint szerda hajnalban tartott férfi 200 méteres pillangóúszás nem várt izgalmakat és eredményeket hozott. Az amerikai favorit bár király maradt, a magyarok Kenderesije megtörte kissé a mezőnyt. Kenderesi Tamás bronzérmet nyert, Cseh László ugyanakkor világbajnoki címvédőként hetedik lett 200 méter pillangón.

Kenderesi így nyilatkozott a Magyar Olimpiai Bizottságnak:

– Fantasztikus volt, nagyon meglepett, hogy összejött egy érem. Az utolsó öt méter már nagyon csípett, azt hiszem, a szívem vitt be. Elfáradtam, rám férne pár sajtburesz – mondta az M4-nek Kenderesi Tamás. – A többiek nagyon ráfeszültek erre a dologra, én megpróbáltam élvezni. Nagyon görcsöltek, én is izgultam, de nem feszültem be, ennek örülök. Köszönöm mindenkinek, aki hozzájárult ehhez a sikerhez, tudják, kikre gondolok, azoknak is, akik operálták a lábam.

 Kenderesi Tamás a férfi 200 méteres pillangóúszás döntőjében
Kenderesi Tamás a férfi 200 méteres pillangóúszás döntőjében 

A legjobb idővel Kenderesi Tamás készülhetett a fináléra: a 19 éves magyar versenyző először az előfutamban, majd az elődöntőben is egyéni csúcsot úszott, emellett mindkét alkalommal legyőzte példaképét, a 19-szeres olimpiai bajnok amerikai Michael Phelpst.

A harmadik helyezett Kenderesi Tamás (j) és a hetedik helyen végzett Cseh László a célban a férfi 200 méteres pillangóúszás döntőjében a riói nyári olimpián a Rio de Janeiró-i Olimpiai Uszodában
A harmadik helyezett Kenderesi Tamás és a hetedik helyen végzett Cseh László a célban

Minden idők legeredményesebb olimpikonja a második, míg az idei eredmények alapján ranglistavezető Cseh a harmadik idővel jutott döntőbe. Az elképesztően erős mezőnyben ott volt még a szám címvédője, a dél-afrikai Chad Le Clos, valamint 400 méter vegyesen bronzérmes japán Szeto Daija.

A harmadik helyezett Kenderesi Tamás a célban a férfi 200 méteres pillangóúszás döntőjében
Kenderesi Tamás bronzéremmel térhet haza

Az Olimpiai Uszoda jelentős része Phelpsnek szurkolt, óriási ovációval fogadták a szupersztárt.

A győztes amerikai Michael Phelps és a harmadik helyezett Kenderesi Tamás (b) a célban a férfi 200 méteres pillangóúszás döntőjében a riói nyári olimpián (Fotó: MTI)
A győztes amerikai Michael Phelps mellett Kenderesi Tamás 

A rajt előtt hatalmas hangzavar volt, a nézőket figyelmeztetni kellett. A start után Cseh nagy lendülettel kezdett, először mégis Phelps érintette a falat. Féltávnál az amerikai mögött Cseh és Kenderesi volt a sorrend, a szám 30 éves világbajnoka azonban fokozatosan lassulni kezdett és már ekkor látni lehetett, hogy nem tud beleszólni a csatába.

Kenderesi ezzel szemben nagy hajrába kezdett, az utolsó métereken még az ezüstre is volt esélye, végül 1:53.62 perces egyéni csúccsal harmadik lett. Cseh ideje 1:56.24 perc volt.

Az 1:53.36 perccel győztes Phelps ezzel pályafutása 20. olimpiai aranyérmét szerezte a japán Szakaj Maszatót mindössze négy századdal megelőzve.

íbarátnője, Sebestyén Dalma is drukkolt Kenderesinek
Barátnője, Sebestyén Dalma is drukkolt Kenderesinek

Kenderesinek barátnője, Sebestyén Dalma, a székesfehérvári Hullám ’91 UVE olimpiai reménysége is szurkolt a helyszínen.

Dúl a szerelem az úszópárnál
Dúl a szerelem az úszópárnál

A csinos olimpikon a folyamatosan vezetett riói naplójába a következőket írta augusztus 8-án, Kenderesi lenyűgöző győzelme után, a szerda hajnali pillangófutam előtt:

„A mai napon a helyszínen edzettem, egyrészt hogy szokjam a környezetet, mert mindjárt itt a nagy nap, másrészt a barátomnak, Kenderesi Tominak drukkoltam. Ő 200 pillangón úszott, és 1. helyen kvalifikálta magát a középdöntőbe! Nagyon jó, hogy mindketten itt lehetünk az Olimpián, kölcsönösen biztatjuk, erősítjük és segítjük egymást. Este is biztos fogok neki szurkolni a helyszínen, csak azt remélem, hogy nem kapok infarktust… 🙂 Amúgy nagyon jónak érzem a vizet, csak legyen már szerda!”

Dalma jó formában van
Dalma jó formában van

Majd így folytatta: „Ezek az utolsó napok már nagyon lassan telnek, legalábbis úgy érzem. A hangulat teljesen magával ragadott, amennyien figyelik a versenyzőket a lelátón, ahogy szurkolnak nekik, s ahogy remélem nekem is fognak. Hihetetlenül jó, szinte leírhatatlan érzés!”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő