Hirdetés

A gyorskorcsolya sport szakmai irányításában elért példa nélküli sikereinek, sportolói közösségformálása, valamint a korcsolya sport népszerűsítése és fejlődése céljából végzett munkájának elismeréséül Lakatos Tamás vehette át idén Pécs város sportdíját, az Abay Nemes Oszkár-díjat. A pécsi mesteredző az első magyar téli olimpiai aranyérmet megnyert gyorskorcsolyaváltó két pécsi tagjának, Burján Csabának és Knoch Viktornak is szakmai felkészítője volt.

Lakatos Tamás versenyzőként ismerkedett meg a gyorskorcsolyával, majd később edzőként ért el nagy sikereket. Legutóbb a 14. Európai Ifjúsági Olimpián (EYOF) segítette szövetségi trénerként a magyar short trackeseket, akik lapzártánkig egy arany- és egy bronzérmet szereztek. Az Abay Nemes Oszkár-díjas szakembert a kezdetekről is kérdeztük.

– 1992-ben versenyzőként ismerkedtem meg a gyorskorcsolyával. Akkoriban a versenyek lebonyolítási rendszere úgy alakult, hogy napközben, iskolaidőben voltak a futamok, így szinte gondolkodás nélkül elindultam az első megmérettetésemen, hiszen addig sem kellett iskolába mennem – fogalmazott Lakatos Tamás, aki olyan sikeresen vette az első akadályokat, hogy elkezdett edzésekre, majd később országos versenyekre járni.
Hamar igen nagy népszerűségre tett szert Pécsett a gyorskorcsolya sportág, egyre többen csatlakoztak a csapathoz, amely 8-10 fővel készült a versenyekre.

– Nagyon jó kis gárda volt akkoriban Pécsett, sorra nyertük a versenyeket, ráadásul a junior váltóval évekig országos csúcstartók is voltunk a diákolimpiai bajnoki címek mellett. 2006-ban Knoch Balázzsal elkezdtünk foglalkozni korcsolyacipők gyártásával, így a versenyzői pályafutásom után sem szakadtam el a sportágtól. 2009-ben már edzőként tevékenykedtem Pécsett, egy évvel később pedig a válogatottnál is felkértek tréneri posztra – emlékezett vissza a kezdetekre Lakatos Tamás.

A pécsi sportember a gyorskorcsolya mellett beleszeretett egy másik sportágba is, raliversenyzőként már többször rajthoz állt például a Mecsek Rallye-n is.

– Amikor megszereztem a jogosítványomat, annyira megtetszett a vezetés, hogy ki szerettem volna magam próbálni versenyszituációban is. Eleinte egy Trabantot vezettem, az igazán kihívás volt, a 2009-es esztendő pedig annyira jól sikerült a Mitsubishi Lancer E6-os autóval, hogy társammal, Balázs Gáborral megnyertük a Rallye Sprint Bajnokságot – beszélt a ralisport iránti szeretetéről és a sikereiről Lakatos Tamás.

Az újdonsült Abay Nemes Oszkár-díjas nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy alig 40 évesen a városi sportdíjjal is elismerték a munkásságát. Mint mondta, nagyon meghatódott, amikor meglátta azoknak a névsorát, akik korábban vehették át a díjat.

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét