5 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapHírzónaNem sikerült a bravúr, bronzért játszanak a magyarok

Nem sikerült a bravúr, bronzért játszanak a magyarok

Kikapott 30-19-re a magyar női kézilabda-válogatott az olimpiai és világbajnok, címvédő Norvégiától a szerbiai Európa-bajnokság szombati elődöntőjében, így vasárnap a bronzéremért játszhat.

Karl Erik Böhn szövetségi kapitány együttese jól kezdett, a 17. percben még vezetett 9-7-re. Az északiak azonban a sok csere után megtalálták az ütőképes sorukat, onnantól pedig nem adtak esélyt a sokat hibázó riválisnak.

A magyarok hét éve nem tudtak tétmérkőzésen nyerni a norvégok ellen, sorozatban kilencedik alkalommal kaptak ki tőlük.

A bronzmeccsen a szerb-montenegrói csata vesztesével találkoznak a magyarok.

Eredmény, elődöntő:

Norvégia-Magyarország 30-19 (16-11)

———————————–

Belgrád, 4000 néző, v: Ch. Bonaventura, J. Bonaventura (francia)

Norvég góldobók:

Koren-Riegelhuth, Edin 6-6, Herrem 5, Breivang, Alstad 3-3, Löke, Gosse 2-2, Frafjord, Kr. Lunde, Sulland 1-1

Magyarország:

Kiss – Kovacsicz, Tomori 3, Görbicz 6/2, Szamoránsky 2, Szucsánszki 2, Vérten 4, cserék: Herr (kapus), Szekeres, Triscsuk, Bódi, Kovacsics, Klivinyi, Bulath 2

A magyarok tétmérkőzésen hét éve nem nyertek a norvégok ellen, akik most is a sportág trónján ülnek: ők az aktuális olimpiai és világbajnokok, ezen kívül az elmúlt négy Eb-t megnyerték. Soraikat erősíti két győri légiós, a kapus Katrine Lunde Haraldsen és a beállós Heidi Löke. A mérkőzés előtt derült ki, hogy utóbbi már nem élettársa a magyarok szövetségi kapitányának, Karl Erik Böhnnek.

Az első elődöntőre a vártnál kevesebb, nagyjából kétszáz magyar szurkoló érkezett, az északiak a lelátón nyomasztó fölényben voltak.

Eleinte minden norvég gólra érkezett válasz. Már ekkor feltűnő volt Tomori vállalkozókedve és a rivális kőkemény védekezése. A magyarok először a 8. percben vezettek (5-4), pedig Görbicznek nem is igazán ment a játék: első négy lövéséből csak egy lett gól.

Szerekes kiállítása alatt 9-7-ről egyenlítettek a több poszton is cserélő norvégok, majd a 20. percben megint náluk volt az előny. A Kisst váltó Herr védéssel kezdett, ám amikor 11-9 lett, Böhn időt kért. Edin a kapunak háttal is betalált, ezzel elindította a lejtőn a magyarokat: sorra maradtak ki a ziccerek és még Görbicz is büntetőt rontott klubtársa ellen. A félidő utolsó 13 percét 9-2-re nyerte a címvédő.

A második játékrész elején egy kis reményt adott, hogy Kristine Lunde-Borgersent – a kapus ikertestvérét – kiállították, így sikerült feljönni 17-14-re. Azonos létszámban visszaállt a korábbi különbség, ráadásul a bírók sem álltak feladatuk magaslatán, ítéleteikkel gyakrabban sújtották a magyarokat.

Támadásban rengeteg volt a hiba, a megszerzett labdákból könnyű gólokat szerzett az ellenfél. Negyedórával a vége előtt már 22-15 volt az állás, a magyarok láthatóan megtörtek, így nem sokkal később már „közte tíz” volt (26-16), a hátralévő időben pedig szurkolótáborának kiszolgálásával volt elfoglalva norvég csapat.

A magyarok csak az első bő negyedórában tudták megnehezíteni az egyre magabiztosabbá váló északiak dolgát.

Karl Erik Böhn szövetségi kapitány:

„Az eltervezett támadó játékot nem sikerült megvalósítanunk, így aztán nem is lehetett más a vége. Csak az első negyedórában voltunk jók, utána rengeteg hibánk volt. A norvégok könnyű gólokat szereztek. Ők voltak az esélyesek, de nincs ennyi különbség a két csapat között. Nem szabad megállnunk. Az érem a cél, ehhez vasárnap nyerni kell.”

Szucsánszki Zita:

„Demoralizáló volt, hogy nemcsak a norvég csapatot, hanem a francia bírópárost is le kellett volna győznünk. Erővel bírni kell a bronzmeccset.”

Herr Orsolya:

„Nagyon akartunk, nagyon készültünk, és lehet, hogy ez volt a baj. Ma így sikerült.”

Tomori Zsuzsanna:

„Húsz percig méltó ellenfelek voltunk, utána viszont sok hibánk volt, és a bírók sem voltak következetesek. A norvégok jók, de most legyőzhettük volna őket.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő