Öregbítette Pécs hírnevét a tájfutó-vb

Véget ért a Pécs kulturális és sportéletét felpezsdítő szenior tájékozódásifutó-világbajnokság. Az eredménylistán kevés pécsi névvel találkozhat az érdeklődő, hiszen a nagyszabású rendezvény sikeres lebonyolításához mindenkire szükség volt, ezért azok, akik elindultak volna, inkább a szervezésben segítettek.

MTI Fotó: Kálmándy Ferenc

Öt földrész negyvenhárom országából több mint háromezer-hatszáz versenyző vett részt a Pécsett rendezett tájfutó-világbajnokságon, amelyen a harmincöt év felettiek mérkőztek meg egymással. A legidősebb résztvevő a kilencvenhét éves finn Erkki Luntamo volt, de nem sokkal maradt el mögötte a PVSK színeiben induló kilencvenkét éves Medovárszky László sem. A hölgyek között a svéd Astrid Andersson volt a korelnök a maga kilencven évével.

A magyarok nagyon szépen teljesítettek, a kétszázegy hazai tájfutó egy arany-, két-két ezüst-, illetve bronzéremmel öregbítette országunk hírnevét. Wengrin Ágnest külön is ki kell emelni, aki normál távon világbajnok, sprintben pedig korosztálya második helyezettje lett. A skandinávok uralták a vb-t, a negyvenkilenc aranyérem több mint felét Finnország (14) és Svédország (12) gyűjtötte be.

A város is jól járt a világbajnoksággal, hiszen nagyjából harmincezer vendégéjszakát töltöttek el a versenyzők és családtagjaik Pécsett és a város környéki településeken. Kulturális programokban sem volt hiány a vb alatt, több olyan eseményt is rendeztek, melyen a futás után kikapcsolódhattak a résztvevők.

– A megnyitó és az eredményhirdetés is sok embert mozgatott meg, de két telt házas orgonakoncertet is tartottunk az idegenvezetések mellett. A világbajnokság kedvéért a múzeumok is kinyitottak hétfőn, külön érdekesség, hogy az angol mellett az orosz volt a második legnépszerűbb nyelv az idegenvezetések során – árulta el Vonyó Péterné Szabó Réka, a szervezőbizottság tagja.

Tasi Tímea írása.

Hirdetés