A romoktól a döntőig

PEAC-Pécs – Pinkk Pécsi 424 párharcot hozott a női kosárlabda-bajnokság fináléja. Két pécsi kosárlabda-szerető és -értő szakembert, Rátgéber László mesteredzőt, illetve Halmos Pétert, a PEAC vezetőségi tagját kértük a a PEAC eredményes két esztendejének villámértékelésére.

– Két év alatt a másodosztályból egy friss kupatrófeával is megspékelt élvonalbeli bajnoki döntős gárdává avanzsált a PEAC-Pécs. Nevezhetjük ezt már sikersztorinak?
Halmos Péter: – Bár az eddigi út kétségkívül egyre eredményesebb, a sikersztori kifejezéssel még várnék tíz évet; láttuk már a pécsi kosárlabdában is, hogy a csúcsról is milyen gyorsan vezethet az út a bukáshoz. A PEAC feljebblépését az NB I B-ből épp a MiZo-Pécs utolsó vezetőgárdájának kusza gazdálkodása alapozta meg. Emlékezzünk csak 2010-11-12-re: átláthatatlan pénzügyek, később igaznak bizonyuló rémhírek százmilliós tartozásról, szétszéledő játékosgárda… Bár a város az utolsó utáni pillanatig igyekezett megmenteni őket, eljött a pillanat, amikor új fejezetet kellett nyitni Pécsett női kosárfronton.

– A romokon az egyik oldalon egy bajai indulási jog furfangos megszerzésével, a másikon tiszta lappal, szinte a semmiből kezdett építkezni két Főnix: előbbi a Pinkk, utóbbi a PEAC-Pécs. Önt az egyetemistákat támogatók sorában találta az átalakulás.

Halmos Péter: – Már a korábbi Pécsi Női Kosárlabda Alapítvánnyal is tiszta vizet szerettem volna önteni a pohárba, nem is lehetett kérdéses, hogy a tisztességes, törvényes utat választottuk. Alulról építkezve, helyi fiatalokra, az egyetemi sportra építve. Ugyanakkor a hagyományok tiszteletével, ne feledjük, a PEAC címerében 1923-as alapítási dátum díszeleg. Kellett kis szerencse is az azonnali följebb lépéshez, hiszen a B-csoportban a PEAC előtt végzők nem vállalták a magasabb osztályt, így a szövetség a pécsieket kérte föl az NB I-re.

– Amit biztosan nem bántak meg. Bár egy újonctól nem törvényszerű a második idény végén a kupagyőzelem és a bajnoki döntő… Ön miben látja az eddigi sikerek kulcsát?

Halmos Péter: – A jó menedzsment, jó edző az egyik fontos építőkő minden csapatnál. Kellettek persze lelkes, jól képzett kosarasok, ugyancsak szerencsés légiósigazolások, ha nem is sztárok, de brusztolós, hajtós kosarasok. Ami aztán a klub keretei között egymásért küzdő, az álmaiért áldozatokra is kész gárdává kovácsolódott össze, hatalmas küzdeni tudással, kitartó lelkesedéssel – vagyis a győzelem minden kellékével a tarsolyában.

rátgéber laci7
A sikeredző nagyon boldog

– Ha valaki, Ön valóban bennfentesnek nevezhető a pécsi kosárpalánkok világában. Kilenc pécsi bajnoki és kupatrófeával a tarsolyában “kívülről” hogyan éli meg e mostani menetelést?

Rátgéber László: – Megvallom, nem hittem volna, hogy két esztendővel annak a csapatnak a széthullása után, amelyben addigi életem legértékesebb egyharmadát töltöttem, Pécsett újra kupagyőztes, bajnoki döntős gárda formálódik. Nagyon boldog vagyok tehát emiatt.

– Ugyancsak örömteli lehet, hogy egy olyan fiatal szakember ül a kispadon, aki az Ön korábbi segítője, Fűzy Ákos segítőjeként alapozta meg mai sikereit, részben pedig Ön is egyengette az útját.

Rátgéber László: – Nagyon is fontos, hogy előbb Fűzy Ákos és Dokics Zseljko, majd utóbbi vezetőedzőként, Imreh Ajtonnyal azt a megkezdett utat és szakmaiságot folytatja és képviseli, amit annak idején mi a rengeteg munkával és persze győzelemmel kiköveztünk. Nagyon modern, öntudatos kosárlabdát játszik ma a PEAC-Pécs, aminek jó látni, hogy van füle-farka. És persze ne feledkezzünk meg az edzők és játékosok mellett a szakmai stábról, amely nélkül ma nincs siker: illendően elsőként a MiZo-ból a legrégibb átmenetet jelentő Lukács Béla fizikoterapeutára gondolok, illetve Mészáros Zalán ügyvezetőre és segítőire.

– Belülről tehát kiveséztük a PEAC sikerhez vezető útját, ám a külső tényezők is elengedhetetlenek.

Rátgéber László: – Természetesen, kellenek elsősorban kitartó támogatók, e téren az önkormányzattal az élen. De nem titkolhatjuk, a mi malmunkra hajtotta a vizet a női szakág enyhe színvonalcsökkenése, a Sopron vártál gyengébb szereplése. És persze sajnálatosan a Győr tragédiája is közrejátszott mindebben. Úgy látom, emellett összességében sem éri el Magyarországon a női kosárlabda az emberek ingerküszöbét, ma a két pécsi gárda együtt sem képes annyi embert a lelátóra csábítani, mint régen az egy. Reméljük persze, a PEAC kitartó munkálkodása és sikerei hamarosan visszafordítják e tendenciát.

Hirdetés

13 HOZZÁSZÓLÁS

  1. A szurkolók választottak. 2 szektor PEAC 6 szektor PINKK. A hiányzó miliókról ugyananyira tehet Rátgéber ,Páva ,Sztojkovics mint akárki más. Csak közel vannak a tűzhöz így érinhetetlenek.

  2. Mindkét csapat a légiósokból él, ugyanannyira pécsi az egyik mint a másik. Semennyire.

    Pár ember jól megél ebből, a buta népnek kell a cirkusz.
    Kérem a tisztelt városvezetést, ezt a pénzt pécsiekre költsék.

  3. Milyen 80% van a Peacban? Sanyika, Bujdosó Nórika, + a Horváth Lilla volt, akit elüldözetk!
    A PINNK-ben: Iványi Dalma, Sarok Niki, Ruják Nóri.
    Szégyen az, hogy csak az egyik vezérkara sáros, de a másiknál lévő vezetők makulátlanok!
    Lehet pöffeszkedni, fürödni a dicsőségben, a sikerben! De kérdezem a Dália, MIZO, Pécs 2010 csak a sikeredző volt? Játékosok nem kellettek a sikerhez? Iványi Dalma nem kellett hozzá?! Akárhogy is, ez a riport ráért volna a döntő után, nem kell még jobban rombolni, szítani az amúgy sem békés szurkolótáborokat!
    A Peac nem képes 200 embernél többet a Lauberbe nézőként becsalogatni, ez mit jelent? Erről miért nem kérdezték Rátgébert és Halmost? Ja ez ciki!
    Sajnálom, hogy ez most történt!

  4. ‘Elég’ és ‘Ma’ Sporttársakkal maximálisan egyetértek! Álljon ki RG (nem fog), és terítsen, hogy mit, mikor, hogyan és miért csinált anno! Ezután, ha hibázott, kapja meg a büntetését!

    Ezek után lehetne elkezdeni azt, hogy a KÉT PÉCSI CSAPAT helyett egyet csináljunk (bár utálom a politikát, gyorsan hozzáteszem: ha ez gyorsan megtörténne, akkor PZs tovább fürödhetne a népszerűségben).

    Szóval: Hajrá PÉCS!

  5. Talán Rózsa Gábornak kéne előállnia. Miért idézte elő ezt a helyzetet? Hol a pénz amivel nem tudtak elszámolni?

  6. Pécsnek lehetne egy szuper csapata. Helyette van két középszerű. Miért és kinek jó ez?
    Azokat kellett volna büntetni, akik a lehetetlen pénzügyi helyzetet előidézték.

  7. Istenem, de nehéz megérteni : a csőd szélére sodort Mizót egyszerűen NEM LEHETETT MEGMENTENI !!!!!!!!!!!!!!!! Unalmas, hogy a pinkesek állandóan ezen rugóznak. A MIZÓ-nak vége, szép volt, jó volt, de vége. Van a Peac és van a Pink. Tessék választani !

  8. A történések legnagyobb sumákja Sztojkovics Éva! Hallotta valaki is megszólalni?

  9. Majd az ügyészség választ ad a kérdésedre. Egyébként pedig a mizo-s lányok 80%a a Peacban van! Iványit átverték, bedőlt a mutyizóknak és a csapatának köze nincs Pécshez, máshol is jegyzik. A Dalmát sajnálom, mert esze nincs túl sok, de azért szeretjük. A főnökeit viszont bezáratnám, remélem ez így is lesz a milliós hiánypénzek miatt.

  10. A következő cikk remélem, hogy a másik csapatról fog szólni. Iványiékkal domboritott anno Páva és a többi pécsi is, álltak az önkormányzat erkélyén és sütkéreztek a dicsőségben, amit a lányok kivívtak. csak azt nem értem, hogy miért vertek szét egy jó csapatot? kinek volt az érdeke?

Comments are closed.