Hirdetés

Június 5-én, kedden Pécsett rendezte a Honvédelmi Sportszövetség a Bátrak Ligája általános iskolai sportversenysorozat első állomását, amelyen a diákok a legkülönbözőbb sportos feladatokban mérhették össze tudásukat.

A területi fordulókat az ország öt nagyvárosában rendezik, a pécsi állomás után Székesfehérváron, Újfehértón, Kecskeméten és Zalaegerszegen is rajthoz állnak a 6+2 fős csapatok, az első két helyezett gárda, valamint a két legjobb harmadik pedig a fővárosi országos döntőben is megmutathatja felkészültségét és tudását. A Bátrak Ligája eseményein a diákok a hazafias neveléshez és a honvédelemhez kapcsolódó, játékos, bárki által könnyen végrehajtható, sportos feladatok (például tájékozódási verseny, akadálypálya, szivacslövészet) segítségével építhetik tovább saját közösségüket, közben pedig elméleti ismeretekkel is gazdagodnak.

Az egész napos versenyeken a rendező Honvédelmi Sportszövetség kiegészítő programokkal is készül, hogy amikor a diákok éppen nem vesznek részt a vetélkedésben, akkor is számukra érdekes, szórakoztató és hasznos szabadidős tevékenységet tudjanak
végezni. Mindezek mellett a versenyben résztvevő iskolák 500 000 forintos sportszercsomagot is kapnak, amelyben a testnevelésórákon is hasznos sporteszközöket
gyűjtöttek össze a szervezők.

A keddi megmérettetés alatt a versenynek otthont adó Lauber Dezső Sportcsarnokot
működtető PSN Zrt. vezérigazgatója, Vári Attila és dr. Simicskó István hazafias és honvédelmi nevelésért, illetve az ezzel összefüggő beruházásokért felelős kormánybiztos, a
Honvédelmi Sportszövetség frissen megválasztott elnöke tartott sajtótájékoztatót, amelyen
többek között ismertették a kormánybiztosi feladatkört és a sportszövetség tevékenységének legfőbb elemeit.

– Haza csak egy van, annak szellemi és fizikai megvédése nemcsak nekünk, hanem a
következő generációk számára is kiemelkedően fontos feladat és ebben itt és most
felelősségünk van – mondta dr. Simicskó István a pécsi sajtótájékoztatón, és
hozzátette: – a mai fiataloknak rengeteg lehetőségük van szabadidejük eltöltésére, ám
a sportnak, mozgásnak újra meghatározónak kell lennie az életükben, legyen szó
versenysportról vagy szabadidősportról. Célunk, hogy a fiatalok honvédelem iránti
érdeklődése, nyitottsága és elkötelezettsége a sporton keresztül is meg tudjon
valósulni. Amikor a hazaszeretet fogalmának kiüresedésével szembesülünk a
mindennapjainkban, akkor látjuk, hogy van tennivalónk.

A kormánybiztos feladatai közé tartozik a hazafias és honvédelmi nevelés stratégiájának megalkotása, az érintett ágazatokkal – sport, köznevelés, honvédelem, család és ifjúságügy, nemzetpolitika, egészségügy, felsőoktatás, belügy, kultúra – tárcaközi szakértői munkacsoport létrehozása és működtetése. Mindezek mellett a kormánybiztos feladata a honvédelmi nevelés megvalósításához kapcsolódó közfeladatrendszer felülvizsgálata, és a szükséges átalakítások végrehajtása, valamint a hazafias és honvédelmi neveléshez köthető tevékenységek fejlesztési rendszerének kialakítása, a honvédelem ügyének népszerűsítése a társadalomban, és a sportlövészetet is kiszolgáló Honvédelmi Sportközpontok mint állami beruházások megvalósításával összefüggő feladatok felügyelete és irányítása.

A kormánybiztos szerint a honvédelmi nevelés kiemelt stratégiai közfeladat, amelynek megvalósítása során erősödik a társadalomban az önkéntes alapú hazafias elkötelezettség, a nemzettudat. A cél, hogy Magyarország állampolgárainak – különös tekintettel a középiskolás és fiatal felnőtt korosztályra – a haza védelme iránti elkötelezettségét és áldozatkészségét, az önkéntesség figyelembevételével, Magyarország nemzeti védelmi képességének fenntartásába és fejlesztésébe minél szélesebb körben bevonjuk.

Dr. Simicskó István azt mondta, ennek a célnak az eléréséhez kiváló eszköz a Honvédelmi Sportszövetség, amely közfeladatot ellátó szervezetként fókuszál arra, hogy a sporton, sporttevékenységeken keresztül egészséges, összetartó közösségek alakuljanak ki országszerte, valamint erősödjön a társadalom és a honvédelem kapcsolata.

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét