13 C
Pécs
szombat, április 20, 2024
KezdőlapAbszolút PécsPécsi hangoktól fog zengeni Budapest

Pécsi hangoktól fog zengeni Budapest

Ki gondolná, hogy egy olyan városban, mint Pécs, ahol a természeti adottságok miatt a vizes sportok eleve hátránnyal indulnak, országos sikerre törő sárkányhajó csapat működik? Márpedig a PTE Sárkányhajó csapata meg sem áll a dobogóig május 6-án, az ötödik Dunai Regattán. Idén bő száz fővel utazik fel a csapat, strandröplabdásokkal, táncegyüttessel, zenekarral, szurkolókkal és versenyzőkkel együtt. Varga Tamással, csapatkapitánnyal és Molnár Balázzsal, vezérszurkolóval beszélgettünk.

– Mi is pontosan a sárkányhajózás?
– Ez a sport az ókori Kínából eredeztethető, a tradíció szerint a fesztiválok alkalmával, rengeteg evezős vonult végig a folyókon, sárkányfejjel díszített hajóban. A sport mozgáskultúráját tekintve rendkívül egyszerű, akár másfél óra intenzív gyakorlással könnyen elsajátíthatjuk. Épp ezért ideális csapatépítő eszköz is, hiszen az alapokat gyorsan megtanulva 10-20 fős közösségek számára élményszerű kikapcsolódást jelent. Az edzéseken pedig egy pólóban és rövidnadrágban is részt lehet venni, külön sportfelszerelésre nincs szükség – meséli Varga Tamás, a Dunai Regatta PTE csapatának egyetemi kapcsolattartója, csapatkapitány.

Molnár Balázs, az Antall József Tudásközpont pécsi irodájának vezetője, a PTE vezérszurkolója hozzáteszi, hogy a közhiedelemmel ellentétben a sárkányhajózás abszolút biztonságos sport, hiszen a hajó statikai felépítése miatt felborítani mondhatni lehetetlen.

PTE, sárkányhajó, dunai, regatta, orfű, pécs, egyetem
Varga Tamás, csapatkapitány

PTE, sárkányhajó, dunai, regatta, orfű, pécs, egyetem

– Mikor állt össze a PTE csapata?
– A PTE Sárkányhajó csapatát, az Antall József Tudásközpont által szervezett Dunai Regatta amatőr sárkányhajós verseny hívta életre, amit először 2013-ban rendeztek meg. Abban az évben még csak hat magyar egyetem volt érintett a versenyben, ám egy évvel később, amikor már Pécsett is megnyílt a Tudásközpont pécsi irodája, a Pécsi Tudományegyetem Sárkányhajós közössége is elkezdett szerveződni. A folyamatos munka gyümölcseként a csapat 2014-ben nyolc indulóból hetedik, 2015-ben a tizenkét indulóból negyedik, tavaly pedig a tizenöt indulóból harmadik lett. Idén már közel negyvenöt tagot számlál a pécsi sárkányhajós közösség, és igen komoly esélyekkel indul a 2017-es versenyen, ahol már tizennyolc egyetem ragad evezőt az ország egyik legnagyobb sportfesztiválján – avat be a pécsi vezérszurkoló.

– Nők és férfiak egy hajóban. Ez igen ritka a sportok világában.
– Nálunk tizenegy lány van és tíz fiú, és állítom, hogy ez előnye a csapatnak. A tapasztalatok szerint a férfiak izomzata sokkal hamarabb besavasodik, ezzel szemben a nők sokkal jobban beosztják az erejüket, és szívósabbak is. A csajok nem veszik ki a lapátot a vízből, ha elfáradnak, a férfiak viszont olykor igen – meséli Molnár. Varga folytatja; ez taktikailag is be van osztva, a férfiak felelősek egy futam alatt a robbanékonyságért, kezdő erőért, a nők pedig a férfiak által feltornászott sebességet hivatottak tartani.

– Hányan utaznak veletek május 6-án Budapestre?
– Több mint százan: a versenyzők huszonegyen vannak, hozzájuk csatlakozik négy strandröplabdás, a PTE Brass Band további tizenöt emberrel, a PTE Táncegyüttes pompon formációja huszonöt fiatallal, őket pedig hatvanöt szurkoló egészíti ki. De volt PTE-s hallgatók is csatlakoznak hozzánk a fővárosban – sorolja a vezérszurkoló.

Molnár Balázs szerint a Dunai Regatta nem csak a versenyről szól, ma már egy komoly fesztivál is szerveződik a sportesemény köré színpadi produkciókkal, cheerleader show-val, különböző koncertekkel. Még fontosabb, hogy mindezek kapcsán évek óta épül a versenyzőkön kívül egy másik pécsi közösség is, a szurkolók.

A PTE csapata edzés közben
A szurkolók is mindent beleadnak

– Évek óta tudatosan fordítanak az egyetemi csapatok figyelmet és energiát a szurkolói bázisok építésére, ennek keretein belül születtek meg a vezérszurkolói szerepkörök is – meséli Molnár Balázs. Hozzáteszi, hogy mindenféle elfogultság nélkül kijelenthető, hogy a pécsi csapat hangereje és skandálása az, ami minden évben elnyomja a többi egyetem szurkolójának üdvrivalgását.

– Tavaly olyannyira beordítottuk a rakpartot a „mindenki, pécsi akar lenni!” rigmusokkal, hogy az esemény hivatalos moderátora, Gundel Takács Gábor megkérdezte a közönséget, hogy van-e itt más is a pécsieken kívül, mert egész nap csak minket hall. Ez idén sem lesz másképp, főleg, hogy a szurkolói bázisunk azóta közel duplájára nőtt – zárja Molnár Balázs.

Fotók forrása: a Dunai Regatta PTE csapata, Antall József Tudásközpont

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő