Pécsi hölgy lő legjobban egész Európában

Aranyérmet nyert, ezzel indulási jogot szerzett a jövő évi olimpiára a pécsi Csonka Zsófia a női sportpisztolyosok között a maribori sportlövő Európa-bajnokságon.

A magyar lövő 580 körös eredménnyel hetedikként jutott a nyolcas döntőbe a 30+30 lövéses alapversenyben, ahol rajta kívül csak a grúz Nino Salukvadze és a német Monika Karsch nem rendelkezett ötkarikás kvótával. Mivel ketten juthattak indulási joghoz, a két rivális közül elég volt az egyiket megelőznie, hogy megváltsa repülőjegyét Rio de Janeiróba.

Csonka Zsófia

A döntőben a 25 lövéses rangsoroló szakasz végén hármas holtverseny alakult ki az élen úgy, hogy Csonka, a fehérorosz Viktorija Csajka és az ukrán Olena Kosztevics egyformán 16 pontot ért el, azaz a kvóta biztossá vált. Minden olyan lövésért, amely legalább 10,2-es volt, egy pont járt. Szétlövés következett, ebben a magyar volt a legjobb, s Csajka követte őt, így ők ketten versenyeztek a végén az aranyéremért. Ezt a párharcot aztán Csonka 8-6-ra nyerte. Egy-egy lövésnél két pontot kapott a pontosabban célzó versenyző.

Salukvadze negyedik, Karsch hatodik lett.

Csonka ebben a számban hatodik volt a londoni olimpián és előtte már a pekingin, sőt az athénin is szerepelt.

Sportlövészetben a versenyzők az országuknak szereznek kvótát, de általában az indul, aki kiharcolta. Egy számban egyébként legfeljebb kettőt lehet begyűjteni. Női sportpisztolyban a magyarok kihasználták a maximális lehetőséget, mivel az első kvótát, még tavaly szeptemberben Tobai-Sike Renáta ugyanebben a számban szerezte.

Tobai-Sike egyébként a csütörtöki versenyben 16. lett 575 körrel, Nemes Adrienn pedig 24. helyen végzett 572-vel.

A magyar csapat az ukrán, az orosz és a bolgár mögött a negyedikként zárt 1727 körrel, kettővel elmaradva a bronzéremtől.

Tobai-Sike és Csonka mellett további két magyar sportlövő szerzett eddig kvótát: áprilisban légpuskában Sidi Péter, illetve szerdán a kisöbű szabadpuska fekvő versenyszámban Szabián Norbert.

A sportpisztolyosok küzdelme mellett még egy felnőtt számban volt magyar érdekeltség csütörtökön az Eb-n: a női kisöbű sportpuskások fekvő versenyében – amely nem olimpiai szám – Zwickl-Veres Kata 29. lett 611,5 körrel, Dalmati Nóra pedig 42. 608,1-gyel.

A junioroknál Péni István 1154 körrel másodikként jutott a döntőbe a kisöbű szabadpuska 3×40 lövéses összetett versenyében, amelyben végül a hatodik helyet szerezte meg.

Hirdetés