10 C
Pécs
kedd, április 23, 2024
KezdőlapSportLabdaA pécsi kosaras ikon a kispadon is jól érzi magát

A pécsi kosaras ikon a kispadon is jól érzi magát

A korábbi pécsi és magyar klasszis irányító, Iványi Dalma a kispadról szeretné átadni azokat az élményeket és értékeket, amelyeket játékosként maga is megkapott a társaitól, a PVSK-tól és a kosárlabdától.

A tízszeres magyar bajnok Iványi Dalma közel 25 éven keresztül pattogtatta a kosárlabdát a legmagasabb színvonalon, szerencsésnek tartja magát, hiszen szinte az összes korábbi csapattársától tudott szakmailag és emberileg is tanulni, ezt a tudást most a PVSK Nemzeti Kosárlabda Akadémia növendékeinek szeretné átadni.

– Jelenleg a PVSK 9-10 éves kosárlabdapalántáival foglalkozom, nagyon szeretek velük dolgozni. A pályafutásom során nagy szerencsém volt, mert mindig voltak előttem, mellettem olyan rutinos játékosok, akiktől sokat lehetett tanulni. Az első pécsi évemben például Horváth Judittal játszhattam együtt, akit csapatkapitányként is megfigyelhettem, és talán nem is tudatosan, de sokat átadott nekem arról, hogy kell vezéregyéniségként viselkedni a pályán és azon kívül is – kezdte Iványi Dalma.

A pécsi ikon személyes példákon keresztül sajátította el a játék csínját-bínját, edzőként is azt vallja, hogy a saját viselkedésével, gondolkodásával és példamutatásával tudja a legjobban átadni mindazt, amit szeretne a tanítványainak.

Jelenleg a PVSK 9-10 éves kosárlabdapalántáival foglalkozik

– Fontosnak tartom, hogy az apró sikereket is értékeljem minden gyereknél, hiszen az viszi előre az egyént és a gárdát is. Manapság többet kell dolgozni a csapategységen, mint régebben, minden gyerek különböző, és meg kell találni a leghatékonyabb kommunikációt, amellyel célt érhetek. Azt be kell látni, hogy nem mindenkiből lesz profi játékos, éppen ezért úgy látom, hogy az edzőknek nem elég megtanítani a játékosoknak a kosárlabda szeretetét és az alapokat, hanem embereket is kell nevelnünk, akik fizikailag és érzelmileg is egészséges felnőttek lesznek, és akár szülőként is ezt a szellemiséget adhatják majd át a következő generációknak – vallja a civilben kétgyermekes édesanya.

A PVSK Nemzeti Kosárlabda Akadémiáján szép feladatok várnak Iványi Dalmára.

Ám a komoly lehetőségek egyszerre jelentenek kihívást is, de a pécsi kiválóság soha nem rettent meg a nagy feladatoktól.

– Amellett, hogy sok lehetőséggel, egyben felelősséggel is jár az akadémiai cím. Szakmai szempontból a képzésekből sokat tanulhatunk, így a lehető legjobbat tudjuk nyújtani a gyerekeknek. Ugyan az eredményesség is fontos, hiszen az alapján minősítik a csapatokat, egyesületeket, edzőket és a gyerekeket is, szeretnénk minél több válogatott szintű sportolót adni a magyar kosárlabdának, de azt gondolom, hogy a PVSK akadémiáján az elsődleges cél, hogy érzelmileg és fizikailag is egészséges embereket neveljünk. Lépésről lépésre kell haladnunk a céljaink felé, szeretnénk megadni a gyerekeknek azt, hogy remek körülmények között sportolhassanak, és Pécsett a továbbtanulásra is remek opcióik vannak – beszélt a pécsi lehetőségekről Iványi Dalma.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő