Pécsi középiskolák labdarúgó tornája

Október 21-én zajlott le a IV. Pécs városi Buzánszky Kupa, melyen zsinórban harmadszor nyert a Leőwey Klára Gimnázium csapata. A rendezvényen egészségügyi okok miatt nem volt jelen az Aranycsapat élő legendája, Buzánszky Jenő.

Hétfőn rendezték meg negyedik alkalommal a Nemzet Sportolójának, Buzánszky Jenőnek a nevét viselő pécsi labdarúgó tornát, melyen hat helyi középiskola vett részt. A torna kivételesen nem a Leőwey Klára Gimnáziumban volt annak felújítási munkálatai miatt. Helyette a Széchenyi István Gimnázium felajánlásának köszönhetően a Gimnázium idén felújított sportcsarnokában zajlottak a mérkőzések. A résztvevőket Hegedüs Bence, a Kupa és a Buzánszky Alapítvány alapítója és a házigazda iskola sportcsarnokának létesítményvezetője, Mühlné Koszter Kornélia köszöntötte. Őket követően a Leőwey küldöttsége, Sárkányné Lengyel Mária igazgatóhelyettes és Dr. Szolcsányi Jánosné nyugalmazott igazgató szóltak a játékosokhoz, akik a rendezvény történetéről is meséltek. Végül Éles András, az MLSZ OTP Bank Bozsik Programjának Baranya megyei koordinátora mondta el gondolatait a fiatalok sportolásáról. A megnyitót Füzes Gábor, a Buzánszky Alapítvány elnöke zárta a Kupa technikai részleteivel.

A megnyitó után következtek a mérkőzések, melyeket az MLSZ Baranya megyei Igazgatósága által biztosított játékvezetők irányítottak. A csapatok lelkesen, kitartóan, néha kicsit harcosan küzdöttek a dicsőséget szimbolizáló kupáért, melyet végül magánál tartott a tavaly és tavalyelőtt is győztes Leőwey Klára Gimnázium csapata. A döntőben a Nagy Lajos Gimnáziumot győzték le 5-1-re. A mérkőzés a kezdetektől fogva izgalmasnak bizonyult, hiszen a Nagy Lajos volt az egyetlen csapat, amelyik a torna folyamán meg tudta verni a későbbi győztest.

A döntősök csapatépítő eseményeket nyertek az érmek mellé. A csapatokon kívül játékosok is részesültek elismerésben. A Buzánszky Kupák történetében először fordult olyan elő, hogy a legjobbnak választott kapus nem jutott a döntőbe. A bronzérmes Kereskedelmi Szakközépiskola kapusa, Volcsányi Gergő részesült ebben a különdíjban. A torna legjobb játékosa a leőweysta Pókos Máté lett, aki csapata minden mérkőzésén kiemelkedően játszott. A döntőben csapattársa, Valkovics Dávid vezette győzelemre a csapatot, így ő lett a döntő legjobbja.
A IV. Pécs városi Buzánszky Kupa rendezői sikeresnek ítélték a rendezvényt, mely a fent említett Széchenyi István Gimnázium felajánlása, valamint a tornát támogató Schönherz Iskolaszövetkezet és Szigetvári Takarék nélkül nem jöhetett volna létre. A rendezők elmondták, hogy szponzoraik a kupát azért támogatták, mert figyelmet fordítanak a helyi kezdeményezésekre. Végül kiemelték, remélik, a következő Buzánszky Kupán újra találkozhatnak a játékosok Buzánszky Jenővel, akinek ezúton is jobbulást kíván az egész pécsi Buzánszky-közösség.

Hirdetés