Pécsi tájfutónyár: futásban és rendezésben is a csúcson

Rendezőként és versenyzőként is a lehető legnagyobb kihívások elé néznek a pécsi tájfutók a közeljövőben. Baumholczer Máté a vb-n és a világjátékokon képviseli a PVSK-t, miközben széles baranyai összefogással harmadszor is a Hungária-kupán látja vendégül az orfűi–abaligeti régió a világ legjobbjait.

A világbajnoksághoz, illetve a világjátékokhoz képest bemelegítésnek is tekinthetjük a tájfutók legnagyobb váltó-világversenyét, amelyen egy finnországi edzőtábor keretében vettek részt pécsi sportolók.

Érdekesség, hogy hivatalosan nem a PVSK, hanem Lahti és Turku tájfutóiklubjainak színeiben, miután addigi eredményeik alapján a helyiektől lehetőséget kaptak a csatlakozásra egy-egy ottani erős, többszörös világbajnokokat is soraiban tudó váltóhoz.

Viniczai Csenge, Szuromi Hanga, Pataki Réka Dalida, Szuromi Luca, illetve Szuromi Mátyás és Baumholczer Máté az összesen ezerötszáznál több (a nőknél négyes, a férfiaknál hetes) váltó versenyében ért el saját négyeseivel remek eredményeket (a 29-155. helyek között).

A pécsiek ezt követően egy sor kiemelkedő nemzetközi viadalra utaznak – az ifi Európa-bajnokságra, valamint Baumholczer Máté és Szuromi Luca az észtországi felnőtt-világbajnokságra lapzártánk után már el is utazott. Baumholczer Máté július végén a nem olimpiai sportágak legrangosabb nemzetközi eseményén, a lengyel Wroclawban tartandó világjátékokon (World Games) középtávon és váltóban tör újabb babérokra.

Augusztus 8–12. között pedig a pécsi tájfutók színe-java versenyzőből szervezővé-rendezővé „alakul,” hogy minél nívósabb házigazdaszerepét láthassa el az 1997 és 2007 után harmadszor is Baranyába érkező Hungária-kupának. Az idén éppen félévszázados múltra visszatekintő viadal mára kivívta a legrangosabb hazai tájfutóesemény büszke címét, Orfű és Abaliget térségében ezúttal is csaknem harminc ország másfélezer tájfutója méri össze tudását számos kategóriában, a nyitónapon például Világkupa-pontokért.


A profik élmezőnyének erőfelmérője mellett a szervezők a sportág népszerűsítése érdekében a kezdőkre és a legfiatalabbakra is gondolnak, így a sörváltótól a tájfutóoviig számos érdekes program vár a versenyre kilátogatókra. A tájfutók a modern technikai vívmányainak programba illesztésével is igyekeznek a gyerekek érdeklődését fenntartani, ennek jegyében született meg az a versenyszám, amelyben a párok egy-egy mobiltelefon, illetve speciális instrukciók segítségével próbálnak mielőbb célba érni.

Bővebb infó a Hungária-kupáról itt!

Hirdetés