6 C
Pécs
szombat, április 20, 2024
KezdőlapSportPécsiek a téli olimpián: megtörténhet bármi

Pécsiek a téli olimpián: megtörténhet bármi

Ünnepélyes keretek között tettek fogadalmat a Pjongcsangba utazó magyar olimpiai és paralimpiai csapat tagjai, az ötkarikás játékokon két pécsi rövidpályás gyorskorcsolyázónak, Knoch Viktornak és Burján Csabának is szurkolhatunk majd.

A fővárosi eskütételen megjelent sportolókat és sportvezetőket Áder János köztársasági elnök, Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Kulcsár Krisztián az olimpiai és Szabó László a paralimpiai bizottság elnöke is köszöntötte, az esküt a kétszeres olimpiai hetedik helyezett jégtáncos Engi Klára mondta elő, a zászlót pedig egykori jégtáncpárja, Tóth Attila vitte. Rövidpályás gyorskorcsolyában a maximális tíz magyar sportoló áll majd rajthoz Pjongcsangban, köztük lesz a PSN Zrt. Sportiskola két kiválósága, Knoch Viktor és Burján Csaba is, akik várhatóan egyéniben és váltóban is indulnak majd az ötkarikás játékokon.

Esküt tettek a pécsi sportolók is

A MOB elnöke, Kulcsár Krisztián beszédét egy idézettel kezdte, amelyet egyben üzenetként is szánt az esküt tevőknek: megtörténhet bármi, hogyha hagyod. A pécsi sportolók is úgy látják, hogy 38 év után talán most van a legnagyobb esély arra, hogy újra téli olimpiai éremnek örülhessenek a magyarok. Hazánk nem mondható téli sportnagyhatalomnak, eddig két ezüst- és négy bronzérmet szereztek sportolóink. Minden érmet a korcsolyasport adta, idén is tőlük várják a szakemberek és a közönség a jó szereplést.

Az esélyekről az első olimpiáján induló Burján Csabát kérdeztük:

– Hogy egyéniben melyikünk melyik számban indul majd, azt csak nagyjából a verseny előtt fél nappal dönti el a szakvezetés az aktuális formánkat és állapotunkat figyelembe véve, de azt gondolom, hogy a váltónknak nagy esélye van az éremszerzésre. Már maga az elődöntő sem lesz egyszerű, ahol talán a kínaiak lesznek a legnagyobb ellenfeleink. A négy csapatból kettő jut a döntőbe, ahova mindenképp be szeretnénk mi is kerülni. A váltó esetében kulcsfontosságú, hogy négy olyan koris alkossa, akik egyéniben is jók, de a csapategység és az összeszokottság is meghatározó lehet. Még egy kicsit állítani kell a korimon, megfázással is küzdöttem az elmúlt napokban, de inkább most jöjjön ki rajtam, mint Pjongcsangban. Az időeltolódással is meg kell küzdenünk, de éppen ezért viszonylag hamar elutazunk majd, először Szöulba, onnan megyünk át az olimpiai faluba. Nem vagyok izgulós fajta, így még nem aggódom az ötkarikás játékok hangulata miatt, de közvetlenül a rajt előtt azért biztos érezni fogom az adrenalint – árulta el a pécsi Burján Csaba.

A pjongcsangi téli olimpián a 18 versenynap alatt 15 sportág 102 versenyszámában avatnak bajnokot. 2015 júniusában a téli játékok programjába bekerült a curling vegyespáros, a hódeszka Big Air (ugrás), az alpesi sí csapat, valamint a gyorskorcsolya tömegrajtos versenyszám. Ugyanekkor lekerült a műsorról a hódeszka parallel műlesiklás versenye.

Hagyományos ünnepség keretében 2017. október 24-én lobbant fel a téli olimpia lángja az ókori játékok helyszínén, Olümpiában. Görögföldön 2129 km-t tett meg az olimpia jelképe, amely többek közt az Akropolisz lábánál is megpihent, majd október 31-én vették át a koreaiak a márványból készült Panathinaikó Stadionban, az 1896-os első modern kori játékok helyszínén. Koreában száz nap alatt 2018 km-t tesznek meg a lánggal, több mint 7500-an futnak vele 9 tartományon és 8 megyei jogú városon át. Február 9-én, a megnyitóünnepségen ér célba a játékok helyszínén, majd fellobban az olimpiai stadion kandeláberében. Egy fehér tigris és egy ázsiai fekete medve a 2018-as pjongcsangi téli olimpia és paralimpia kabalafigurája. Az állatok a Szuhorang és a Bandabi nevet viselik. A Szuhorang a koreai védelem és tigris szavak összetételéből jött létre. A fehér tigrist a Koreai Köztársaságban szent állatként tisztelik, már az 1988-as szöuli nyári játékoknak is a tigris volt a kabalafigurája. Bandabi a paralimpia kabalája lesz, a szervezők szerint a név a bátorságot és az akaraterőt szimbolizálja.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő