Pintér csapata leszerepelt

Vereséggel rajtolt a magyar labdarúgó-válogatott a 2016-os franciaországi Európa-bajnokság selejtezősorozatában: Pintér Attila együttese vasárnap este a Groupama Arénában 2-1-re kikapott az északír csapattól.

A nemzeti csapat történetének 400. hazai mérkőzésén a rendkívül ötlettelenül futballozó magyarok a 75. percben a szünetben csereként pályára lépett Priskin Tamás fejesgóljával szerezték meg a vezetést, a vendégek azonban hat perccel később Niall McGinn találatával egyenlítettek, majd a 88. percben Vanczák Vilmos öngólja révén megszerezték a győztes gólt. Az északírek ezzel történetük során először múlták felül a magyar válogatottat.
A magyar csapat, amelynek kispadján Pintér Attilának ez volt az első tétmérkőzése, legközelebb október 11-én Románia vendégeként lép pályára.

Eredmény, F csoport:
Magyarország – Észak-Írország 1-2 (0-0)
Groupama Aréna, 20 672 néző, v.: Deniz Aytekin (német)
gólszerzők: Priskin (75.), illetve McGinn (81.), Vanczák (88., öngól)
sárga lap: Vanczák (35.), illetve Norwood (44.)

Magyarország:
Gulácsi Péter – Vanczák Vilmos, Juhász Roland, Lipták Zoltán – Varga József, Tőzsér Dániel – Gyurcsó Ádám (Lovrencsics Gergő, 59.), Dzsudzsák Balázs, Balogh Balázs – Nikolics Nemanja (Priskin Tamás, a szünetben), Rudolf Gergely (Kovács István, 70.)

Észak-Írország:
Roy Carroll – Connor McLaughlin, Gareth McAuley (Craig Cathcart, 72.), Aaron Hughes, Chris Brunt – Steven Davis, Oliver Norwood (Billy McKay, 79.) – Corry Evans, Jamie Ward (Niall McGinn, 66.), Chris Baird – Kyle Lafferty

II. félidő:
75. perc: Dzsudzsák jobb oldali szögletét a csereként beálló Priskin közvetlen közelről a kapuba fejelte (1-0).
81. perc: Lafferty gyönyörűen tört be a 16-oson belülre, majd az ötösön üresen álló McGinnhez passzolt, akinek nem okozott gondot az üres kapuba továbbítania a labdát (1-1).
88. perc: a jobb oldalon felfutó McGinnhez került a labda, aki félmagasan középre emelt, Lafferty Vanczákkal csatázott, és a magyar védőről pattant a kapuba a labda (1-2).

Az első öt percben mindkét csapat előtt adódott egy-egy nagy lehetőség, ezt követően azonban sokáig egyáltalán nem voltak veszélyben a kapuk. A magyar válogatott ötlettelenül futballozott, sokszor valamelyik védő ívelte fel eredménytelenül a labdát. Pintér Attila együttese elsősorban ívelésekkel próbálkozott, ám a Premier League-ben, illetve az angol másodosztályban edződő északírek ezeket könnyedén fejelték ki. Nem sokkal a szünet előtt a mérkőzés legnagyobb helyzetét hagyták ki a vendégek, Tőzsér hibája után Ward egyedül vezethette a labdát Gulácsira, de a magyar kapus hárított. A közönség ekkor rázendített az “ébresztő” rigmusra, majd füttykoncertet adott a két csapat öltözőbe vonulása közepette.

A hazaiak játéka a szünet után sem javult, a csereként pályára lépő Lovrencsics Gergő adott némi lendületet az együttesnek, két veszélyes lövést is “kapura eresztett”. A magyarok ugyan mezőnyfölényben futballoztak, de sokszor hibáztak, rendre eladták a labdát, így igazi helyzetet nem is alakítottak ki, ennek eredményeképpen a közönség egy része a 60. percben már a szövetségi kapitány távozását követelte. Negyedórával a vége előtt egy szöglet után Priksin révén megszerezte a vezetést a magyar csapat.

Az északíreknek így ki kellett támadniuk és mindössze hat percre volt szükségük az egyenlítéshez. Az rendes játékidő utolsó perceiben a magyarok – akik ekkor már tíz emberrel küzdöttek, mert Lipták megsérült, több cserelehetősége pedig már nem volt Pintérnek – ettől mintha teljesen leblokkoltak volna, s az egész mérkőzésen veszélyesen futballozó Kyle Lafferty középre adását követően Vanczákról pattant a labda a kapuba, amivel eldőlt a mérkőzés.

Pintér Attila szövetségi kapitány kudarcról beszélt a lefújás után:

“Sajnálom a szurkolóinkat, 1-0-ás vezetés után kudarcnak érzem ezt az eredményt. Ki kell elemeznünk a látottakat, és tanulnunk kell belőle, hiszen ez egy hosszú sorozat. Ilyen hibákat nem lenne szabad elkövetni. Nagyjából hetven percig mi domináltunk, de valamiért innen újra lefelé ment a csapat teljesítménye” – nyilatkozta a szakvezető, aki szerint a 70. perc után kiütközött, hogy a riválisnál hét olyan futballista is van, akik a Premier League-ben játszanak, míg a magyaroknál ilyen nincs, ráadásul Lipták Zoltán sérülése miatt az utolsó percekre emberhátrányba került a gárda.

Pintér szerint szervezetten futballozott a csapat, ugyanakkor sok téren javulni kell ahhoz, hogy legyen esély kijutni a franciaországi kontinensviadalra. A tréner elmondta, rengeteg volt a felívelt labda, ami nagy hiba volt, ugyanis nem ezt beszélték meg előzetesen.

Michael O’Neill, az északír válogatott szövetségi kapitánya büszkén tekintett vissza a meccsre:
“Nemcsak az eredményre, hanem a csapat teljesítményére is büszke vagyok. Jól működött az előre eltervezett taktikánk, fantasztikus este volt, nem gondoltuk volna, hogy három ponttal távozhatunk Magyarországról. A hazaiakon nagy volt nyomás, ezt tudtuk kihasználni a végén, és győzelemre játszottunk” – mondta a tréner, hozzátéve, hogy a legfontosabb feladatot, Dzsudzsák Balázs semlegesítését megoldották. A kapitány szerint ennek a győzelemnek köszönhetően elhiszik, hogy a többi csoportellenfél otthonában is tudnak majd pontokat szerezni.

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés