11 C
Pécs
csütörtök, április 25, 2024
KezdőlapSportRátgéber László avatta fel Pécs új kosárlabdapályáit

Rátgéber László avatta fel Pécs új kosárlabdapályáit

A Pécsi Tudományegyetem és a Rátgéber Akadémia együttműködésének köszönhetően három modern, biztonságos szabadtéri kosárlabdapálya épült Pécsett, a Berek utcában, melyeket ünnepélyes keretek között augusztus 29-én avattak fel.

Bővültek a szabadtéri sportolási lehetőségek Pécsett: a Pécsi Tudományegyetem, a PTE Egészségtudományi Kar, a PTE Szociális és Egészségügyi Szakképző Iskola és a „Rátgéber Kosárlabda Akadémia”Alapítvány együttműködésének köszönhetően három új kosárlabdapályát vehettek birtokba Kertvárosban a kosarazni vágyók augusztus 29-én. A szabadtéri pályák két, tragikusan elhunyt pécsi kosárlabda-legendának, Fűzy Ákosnak és Horváth Juditnak állítanak emléket.

Bővült a sportolási lehetőség
Bővült a sportolási lehetőség

Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora az ünnepélyes pályaavatón hangsúlyozta, hogy a Rátgéber Akadémia szabadtéri pályák létrehozásáról szóló terve találkozott az egyetem azon elképzelésével, mely szerint a PTE élénkíteni szeretné a pécsi sportéletet, ezért az egyetem részéről mindenki egyöntetűen a közös ügy mellé állt. „Olyan jelene és múltja van Pécsett a kosárlabdának, mely egyfajta feladatot is ró mindannyiunkra. Azzal, hogy a Rátgéber Akadémia létrejött, nagyon sok különböző korosztályú fiatal tudott egy professzionális képzési rendszerbe bekapcsolódni. Mi azt reméljük, hogy visszakerülünk kosárlabda tekintetében arra a csúcsra, amely hosszú évekig jellemző volt a városra” – zárta szavait dr. Bódis József.

Van jelene a pécsi kosárlabdának
Van jelene a pécsi kosárlabdának

Dr. Betlehem József, a PTE Egészségtudományi Karának dékánja a szabadtéri pályák egészségmegőrző és közösségformáló erejét emelte ki. „Nagy örömünkre szolgál, hogy Egészségtudományi Karként az egészségért tudunk tenni valamit. A testmozgást, rendszeres sport népszerűsítése mellett közösségi teret is adhatunk nem csak a szakképzésre járó hallgatók számára, hanem a környező házak lakóinak is.”

A pécsi Kertvárosban 2000 óta kisebb megszakításokkal jelen lévő Egészségtudományi Kar dékánja szerint az új, modern pályák létrehozása és az általa kialakuló közösség olyan szervezőerőt jelenthet, mely sokakat az egészséges életmód felé vihet. Az ETK és a Rátgéber Akadémia együttműködése a pályák létrehozásával és fenntartásával nem ér véget: Rátgéber László az Egészségtudományi Kar adjunktusaként részt vesz az ETK-n folyó tudományos és oktatási munkában, az ETK modern, felszerelt laborjaiban pedig egészség- és sporttudományi kutatások folynak a Rátgéber Akadémia bevonásával.

Az ünnepélyes átadó
Az ünnepélyes átadó

A Rátgéber Kosárlabda Akadémia ügyvezetője szerint az új szabadtéri pályák kulturált sportolási lehetőséget teremtenek a professzionális kosárlabdára készülő fiataloknak, és azoknak is, akik szeretnek játszani, de eddig nem találtak Pécsett teret a kosarazáshoz. „A szabadtéri pályák ugyanannyira szerves részét képezik egy kosárlabdázó fejlődésének, mint a csarnokok” – tette hozzá Rátgéber László. A mesteredző kifejtette, hogy a legendás Michael Jordan napi hat és fél órát edzett iskola után, utcai pályákon, ebből is látszik, hogy nem csak az edzésen, egy csarnok által biztosított másfél órában lehet fejlődni.

„Ennyi idő alatt nem lehet jó játékossá válni, ezért vannak a Rátgéber Akadémián az egyéni képzések, erősítés, és ezért vannak a szabadtéri pályák. Ez hiányzik a magyar kosárlabdából: ezeken a pályákon születnek a bajnokok!” Rátgéber László külön megköszönte a Pécsi Tudományegyetem, a PTE Egészségtudományi Kar, valamint a PTE Szociális és Egészségügyi Szakképző Iskola együttműködését és támogatását, mely nélkül a szabadtéri pályák nem épülhettek volna meg. Majd hozzátette: „Két ember biztos nagyon örülne, ha itt lehetne. Amikor elképzeltem a pályákat, azt gondoltam, Fűzy Ákos képmása az egyik oldalról, Horváth Juci képmása a másik oldalról nézhetné, hogy ez a sok gyerek kosárlabdázik.”

Lesz hol gyakorolnia a fiatal tehetségeknek
Lesz hol gyakorolnia a fiatal tehetségeknek

A Fűzy Ákos és Horváth Judit emlékpályákat Prof. dr. Bódis József, a PTE rektora, Jenei Zoltán, a PTE kancellárja, Dr. Betlehem József, a PTE ETK dékánja, Sztojkovics Éva, PMJV Népjóléti és Sport Bizottság elnöke, Németh Károly, az MKOSZ képviselője, valamint Rátgéber László, a Rátgéber Akadémia ügyvezetője avatták fel. Az emlékpályák névadóinak képmását Schwartzer Erika, Fűzy Ákos édesanyja, és Bercsényi Gábor, Horváth Judit özvegye leplezte le.

A Berek utcai pályák elsődleges célja a létesítménynek helyet adó PTE Szociális és Egészségügyi Szakképző Iskola diákjai részére sportolási lehetőség biztosítása, de az iskolai órákat követően, 16 óra után sötétedésig, hétvégenként és iskolai szünetekben bárki használhatja a pályákat. A Rátgéber Akadémia a TÁSI csarnokának felújítása után ezzel is szeretne hozzájárulni a pécsiek sportolási lehetőségeinek bővítéséhez.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő