Rátgéber a férfi csapat szövetségi kapitánya

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) elnöksége pénteken Rátgéber László, a pécsi női kosárcsapat egykori vezetőedzőjének, illetve a szlovák Stefan Svitek pályázatát fogadta el a férfi, illetve női szövetségi kapitányi posztra.

Az MKOSZ tájékoztatása szerint a 2009 szeptemberéig női szakvezetőként tevékenykedő Rátgéber mellett hét igen szavazattal és egy tartózkodással döntött a vezetőség, míg a 204 centis, volt (cseh)szlovák válogatott Sviteknek nyolc igennel szavazott bizalmat.

A folytatásban Szalay Ferenc, a szövetség elnöke és Sterbenz Tamás főtitkár megkezdi a tárgyalásokat a két kapitányvárományossal, akikkel várhatóan 2013-ig kötnek majd szerződést, 2015-ig szóló hosszabbítási opcióval.

“Jövő héttől tárgyalunk a jelöltekkel, a cél mindkét esetben egyértelműen a 2013-as Európa-bajnokságon való részvétel – nyilatkozta az MTI-nek Sterbenz Tamás. – Rátgéber László valószínűleg február 5-én, a budapesti Körcsarnokban sorra kerülő All Star-gálán mutatkozik be, amelyen a férfi csapat az idegenlégiósokkal találkozik.”

A szakvezetői posztot legutóbb a férfiaknál – szakmai igazgatóként – Mészáros Lajos, a nőknél Székely Norbert töltötte be, de mindketten távoztak tisztségükből a tavaly nyári Európa-bajnoki pótselejtezők után, amelyekről nem jutott tovább egyik válogatott sem.

“Nagyon örülök a felkérésnek, óriási szakmai kihívásnak tartom – mondta Rátgéber László. – Köszönöm mindenkinek a támogatást, minden tudásommal és alázatommal igyekszem meghálálni a bizalmat. Elsődleges célunk természetesen a 2013-as szlovéniai Eb-re való kijutás lesz.”

A magyar mesteredző 1993 és 2008 között kilenc bajnoki címet, illetve kupaaranyat, továbbá két Euroliga-bronzérmet gyűjtött a pécsi női csapattal, 2009-ben Euroligát nyert a Szpartak Moszkvával – és az év edzője lett Európában -, később a török Fenerbahce kispadján szerzett bajnoki címet. A női válogatottat 1997 és 2004 között, illetve 2008-2009-ben irányította.

Az ugyancsak 45 éves Svitek jelenleg az Euroligában is szereplő szlovák Kosice vezetőedzője, és várhatóan kapitányi kinevezése után is megtartja posztját klubjánál. Játékosként sokat légióskodott Németországban, majd pályafutása vége felé egy rövid ideig Salgótarjánban is megfordult.

hirdetés
Uránia Mozi
Hirdetés

Comments are closed.