11 C
Pécs
csütörtök, április 25, 2024
KezdőlapSportRoncsrali: szombaton indul a Budapest-Bamako

Roncsrali: szombaton indul a Budapest-Bamako

A budapesti Hősök teréről indul szombaton a Budapest-Bamako futam. A roncsralik karneváli hangulatát idéző jelmezes rajttal veszi kezdetét a flúgos futam, amelyben fűvel bevetett Trabant, rozsdás kis Polski, Peugeot 504, légpárnás kétéltű és a világ legkisebb embere, Pityu törpe is részt vesz.

A futam a tervek szerint január végén fut be Mali fővárosába, Bamakóba. Idén Szenegálba is ellátogat a mezőny, de Mauritániában kevesebb időt, csak 2,5 napot töltenek a versenyzők – mondta el a futam főszervezője, Villám Géza (Szabó Gál András). Maliban az eddigieknél nagyobb „felhajtás”, a többi között dobosok, zenészek, kézművesek szórakoztatják majd a résztvevőket.

A külügyminisztérium felhívta a figyelmet, hogy Mauritániában és Maliban fokozottan kell ügyelni a terror veszélyre. A versenyzők részletes tájékoztatást kaptak arról, hogy milyen biztonsági előírásokat kell betartaniuk – közölte a főszervező.

Kitért a futam jótékonysági szerepére is: újabb két tanteremmel bővítik a bamakósok által tavaly épített és átadott iskolát Douentza és Timbuktu között, Diemában pedig felavatják azt a kutat, amelyet a futam szervezői ásattak ki. Az Adab Alapítvány által szervezett akcióban 700 használt kerékpárt ajánlottak fel rászoruló nyugat-afrikaiaknak, ezekből szombaton több áthalad a rajtvonalon.

Ezen túl 25 ezer moszkitóhálót is sikerült összegyűjteni, ez a háló „életeket menthet” – fogalmazott. A megmérettetésen több mentőautó is részt vesz, ezekből kettőt adományoznak az ott élő lakosságnak. Az Afrikai Magyar Egyesület és a Kádár Trans által indított segélykamion 18 tonna segélyt szállít Nyugat-Afrikába, egyebek mellett játékokat, ruhákat, szerszámokat, gyógyszereket.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő