8 C
Pécs
péntek, április 26, 2024
KezdőlapHírzónaSok lenne két NB I-es női csapat Pécsnek

Sok lenne két NB I-es női csapat Pécsnek

A női NB I. B-ben kiválóan teljesítő Autópark PVSK ugyan csak a második helyen végzett a bajnokságban, ám így is elnyerte az A-csoportba jutás jogát, tehát Pécsnek elméletileg akár két első osztályú női kosárlabda-együttese is lehetne, hiszen a PVSK jogilag független a másik pécsi klubtól, a Pécs 2010-től. Viszont előreláthatólag a városnak nem lesz elég pénze két első osztályú csapat fenntartásához, így ismét előfordulhat az, ami 2003-ban – azaz, hogy nem vállalja a legmagasabb osztályt az Autópark PVSK.

Képünk illusztráció

A döntőben a Vasas Csata II 2-1-re legyőzte Debreceni Eszter csapatát, ám a pécsiek második helye is feljutást jelentene, mert a budapesti klub már szerepeltet egy gárdát az élvonalban. Tiszay László, az Autópark PVSK technikai vezetője lapunknak elmondta, hogy az önkormányzat támogatására nagyon nagy szükségük lenne az A-csoportos szerepléshez, de konkrét tényekkel és adatokkal ők sem rendelkeznek, csak várják, milyen döntések születnek a továbbiakban.

Támogatás nélkül a klub nem tudná kifizetni az eddiginél félmillió forinttal magasabb nevezési díjat sem, így már az első lépésnél gondjai lennének. 2003-ban előfordult már hasonló eset, az Autópark akkor NB I. B-s bajnokként sem vállalta a legmagasabb osztályt. A 2011/2012-es szezonra június közepéig lehet leadni a nevezéseket, így sürgeti az idő az Autóparkot.

Az edző, Debreceni Eszter szerint, ha elindulhatnának az A-csoportban, profi játékosokra is szükségük lenne, hogy ne essenek ki rögtön az első idényben – a nagyrészt tizenhét és tizennyolc éves kosárlabdázókkal aligha lehetne kicsikarni a bennmaradást.

A PVSK utánpótlás-szakosztályának egyik legfőbb célja, hogy megfelelő játékosokat képezzenek, akik később nevesebb csapatokban is kulcsszerephez juthatnak. Jelenleg is több olyan kosárlabdázó hölgy akad, akik ugyan az Autóparkban játszanak hétről hétre, de szerepeltek már a Pécs 2010 néhány meccsén is. Ez azonban nagy pénzkiesést jelent az NB I. B-s együttesnek, hiszen amíg ők több millió forintot költenek a kosárlabdázók kinevelésére, a Pécs 2010 ingyen elviszi őket. Egyébként a Pécs 2010 tervei között szerepel, hogy a következő idényre újabb tehetséges fiatalokat vetnek be a mérkőzéseiken, ezzel is támogatnák a fejlődésüket.

Korábban olyan pletykákat lehetett hallani városszerte, hogy a nagy adósságot felhalmozó Pécs 2010 szerepét és helyét átveszi az Autópark PVSK, és ezáltal a játékosok is átkerülnek az immár NB I-es csapatba. Ezt a lehetőséget ugyanakkor az önkormányzatnál cáfolták.

Szűcs Zsolt írása.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő