Sokra vihetik még a pécsi kapusok

A PMFC-nél ügyelnek arra, hogy a fiatalok tanulhassanak a rutinosabb hálóőröktől. Aki kellően ügyes és kitartó, akár már 17 évesen az NB III.-as kerettel készülhet az összecsapásokra.

Sólyom Csaba, Volcsányi Csaba és ifj. Bogyay Zoltán vezetésével kapusfelmérőt tartottak a Stadion utcában a fiatal tehetségek számára, amelyen a korosztályos játékosoknak a futóteszt mellett technikai elemekkel tűzdelt feladatokkal is meg kellett küzdeniük.  A tesztelés elsődleges célja az volt, hogy felmérjék az utánpótláskorú hálóőrök állapotát, emellett a szakemberek kiértékelték a gyakorlatok során gyűjtött adatokat és összehasonlították a korábban mértekkel.

A PMFC nyújtotta lehetőségekre jelenleg is két kiemelkedő példát tudnak felmutatni a csapat háza táján, az NB III.-as gárda két kapusa, a 19 éves Somogyi Máté és a 17 esztendős Kovács Benedek is Pécsett nevelkedett, mindketten végigjárták a korosztályos ranglétrát a piros-feketéknél, majd pedig kiérdemelték a PMFC felnőtt alakulatának hálóőri posztját.

– A nagyobb korosztályokhoz érkező hálóőrök nagy lemaradással vannak azokhoz képest, akik gyerekkoruktól kezdve a pécsi akadémiai kapusképzésben vesznek részt – mondta az aktív pályafutástól visszavonuló kapusedző, Sólyom Csaba. – Természetesen jó dolog, ha valaki az elit akadémiák kiemelt gárdáiban véd, de számomra sokkal nagyobb jelentőséggel bír, hogy felnőtt szinten meddig jut el egy játékos – árulta el a rutinos kapus, aki szerint ma Magyarországon kevésbé bíznak a trénerek a fiatalokban és inkább bízzák a hálóőri feladatokat a rutinosabb, de idősebb sportolókra, ami nem minden esetben szolgálja a labdarúgás fejlődését.

Korábban a gólvonal mögött állt, most viszont már azzal szemben

Sólyom Csaba játékos pályafutását nemigen kell részletezni a pécsi futballbarátok számára, elég annyit elárulni róla, hogy néhány kitérőtől eltekintve aktív karrierje során Mecsekalján védett a legtöbbet. A tavalyi NB III.-as szezonban szépen lassan átadta a kapuskesztyűt a fiataloknak, majd a nyáron újjáalakult PMFC szakmai stábjában kapott helyett, így a kicsik mellett már a felnőtt kapusokért is ő felel.

– Azt hittem, hogy nehezebb dolgom lesz ezt a megváltozott helyzetet kezelni, hiszen az eddigi életem arról szólt, hogy a hétvégi meccsekre készültem. Van viszont egy jó oldala is az egésznek, ugyanis nincs annyi fizikai fájdalmam. Az utóbbi időben állandóan azzal kellett foglalkoznom, hogy egészséges leszek-e vagy sem. Továbbra is azt csinálom, amit szeretek, csak most már én edzem a kapusokat, ráadásul az adrenalin a kispadon is érezteti a hatását – mondta végül Sólyom Csaba, aki folyamatosan képzi magát, hamarosan elvégzi a kapusképzésben legmagasabbnak számító UEFA Goalkeeper A licenszet is.

Hirdetés