Sors megint remekelt

Meilinger Cs_uszok2

A november első hétvégéjén, Svédországban megrendezett nemzetközi paraúszó versenyen az ANK Úszóklub kétszeres paralimpiai bajnoka, Sors Tamás mellett a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. két úszója, Meilinger Csaba és a Szentesről frissen igazolt Rácz Nikolett is rajtkőre állt.

– Rácz Nikolett szerepelt már világversenyeken korábban, de a fejlődése érdekében úgy döntött, hogy váltásra van szüksége. Több klub is szóba került az átigazolásával kapcsolatban, végül Pécsre esett a választása – kezdte Tari Imre, a PSN Zrt. Sportiskola úszóinak vezetőedzője, aki a paraúszó-válogatottban már dolgozott együtt az 1997-ben született úszóval. Akkor a montreali világbajnokságra készültek, most nem titkoltan a riói paralimpia a távolabbi cél.

– Niki szép teljesítményt nyújtott a kanadai vb-n is, ahol döntőt úszott, válogatottként nem is lehet kérdés, hogy szeretnénk, ha elindulhatna Rióban.

– Nagyon tetszik a város, igaz, kevés időm volt eddig városnézésre, de majd erre is sor kerül. Heti tíz vízi és négy szárazföldi edzéssel készülök a szezonban, később még növelni fogjuk az uszodai edzések számát az eredményesség érdekében – mondta Rácz Nikolett, aki a PTE Deák Ferenc Gyakorló Gimnáziumának másodéves tanulója.

– Sportosztályba járok, így egyszerűbb összeegyeztetni az iskolai teendőimet az úszással. Szerencsére az iskola vezetősége és a tanárok is segítőkészek mindenben.

Az ANK Úszóklub kétszeres paralimpiai bajnoka, Sors Tamás Svédországban is tarolt, hét egyéni számban és két váltóban állt rajtkőre, öt aranyat, három ezüstöt és egy bronzérmet nyert Stockholmban.

– Ez volt a szezon első versenye, és jó erőfelmérőnek bizonyult. Csapatban külön kitüntetést is kaptunk, mi nyertük meg a legeredményesebbnek járó kupát. Nem sokat pihenünk, hiszen hamarosan Miamiba utazunk edzőtáborba, ott folytatjuk a felkészülést – foglalta össze Sors a novemberi menetrendjét.

Meilinger Csaba, a PSN Zrt. paralimpiai döntőse lapunknak elmondta, jól érezte magát a svéd medencében.

– Nem olyan rég kezdtünk el edzeni, a stockholmi megmérettetés és az eredmények is megmutatták, hogy jól haladunk a felkészüléssel. Jó formában vagyok, háton kifejezetten jól úsztam, elégedett vagyok a teljesítményemmel.

Stockholm, nemzetközi paraúszó-viadal, a pécsiek dobogós eredményei:

Sors Tamás:

1. hely: 50 és 100 pillangó, 200 vegyes, 4×50 gyors- és vegyes váltó.

2. hely: 50 hát, 50 mell, 100 gyors.

3. hely: 50 gyors.

Meilinger Csaba:

1. hely: 4×50 gyors- és vegyes váltó.

2. hely: 50 és 100 pillangó, 50 gyors, 100 hát.

3. hely: 50 hát.

Rácz Nikolett:

1. hely: 4×50 gyors- és vegyes váltó.

2. hely: 50 mell, 50 gyors, 50 pillangó, 100 mell.

3. hely: 100 pillangó.

Hatévesen tanult meg úszni Niki

A fiatal tehetséges úszólány, Rácz Nikolett 1997-ben született Szentesen, 6 évesen tanult meg úszni. Éveket töltött a szentesi úszóklubban, ahol ép társaival együtt edzett. 2010 januárjában beválogatták az “A” keretbe, majd 2011-ben, első Európa-bajnokságán fő számában, 100 mellen a 7. helyen ért célba. Ugyan megúszta a paralimpiai szintet, azonban keretszűkítés miatt nem jutott ki Londonba.

– A sport nekem életforma. A családom is támogat, de én sem tudom elképzelni, hogy ne azzal keljek minden reggel: el fogom érni az álmaimat. Kicsiként szerettem volna erős és egészséges lenni, most már paralimpiai bajnok akarok lenni – nyilatkozta korábban Nikolett.

Hirdetés