Súlyemelő-vb: rátesz egy lapáttal a pécsi Gyurkovics

Gyurkovics Ferenc nagy örömmel fogadta a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) múlt heti döntését, amely számára is lehetőséget teremt arra, hogy indulhasson a jövő nyári londoni olimpián.

Erről a pécsiek versenyzője csütörtökön, megérkezése után beszélt az MTI tudósítójának a franciaországi olimpiai kvalifikációs világbajnokság színhelyén, a Párizshoz közeli Disneylandben. A magyar emelőt a 2004-es athéni játékokon szerzett ezüstérmétől doppingvétség miatt megfosztották, két évre eltiltották, s az IWF belső szabálya szerint nem vehetett részt a 2008-as pekingi olimpián sem.

Az Aján Tamás elnök irányította IWF elnöksége azonban az elmúlt héten úgy határozott: a nemzetközi fejleményeket figyelembe véve változtat eddigi elutasító álláspontján, s a jövőben nem az összes, “csupán” a következő nyári olimpiától tiltja el azt az emelőt, aki ötkarikás játékokon bukik meg doppinggal. A módosítás nyomán nyílt meg Gyurkovics Ferenc előtt a lehetőség, hogy adott esetben jövőre ott lehessen Londonban. Ő is tisztában van vele: ezek után elsősorban rajta múlik a 2012-es ötkarikás részvétel.

“Jónak tartom az IWF döntését, amikor hírét vettem, nagy öröm fogott el – mondta. – Tudom, most már nekem kell bizonyítanom, és én szeretném megkönnyíteni a magyar szövetség döntését olyan eredmény elérésével, hogy – miután reményeink szerint tavasszal az Eb-n kiharcoljuk az egy londoni indulási jogot – mellettem voksol, amikor választani kell közülünk. Jó, hogy Nagy Peti és Baranyai Jani is esélyes, mert így hárman húzzuk egymást, bár a motiváció nálam önmagában is erős.”

A kérdésre, hogy milyen eredmény lehet elegendő az ő esetében, a pécsiek 105 kg-os, 32 esztendős versenyzője így válaszolt:

“A 400 kilót hozni kell, nincs mese. Ez már olyan teljesítmény, amellyel olimpián is pontot lehet szerezni, s amely egy Eb-n érmet érhetne, de legjobb hatba jutást mindenképpen. Én eddig is komolyan vettem a súlyemelést, de most még egy lapáttal ráteszek, mert ki akarok jutni Londonba.”

A magyar férficsapatnak egyetlen lehetősége maradt egy londoni kvóta kiharcolására: a jövő évi Európa-bajnokság. Ha ott megszerzi a részvételi jogosultságot, az MSSZ dönt, hogy ki képviselheti a válogatottak közül Magyarországot a brit fővárosban. A “segédpontokat” itt, a franciaországi vb-n kezdheti begyűjteni az említett trió két tagja, a szombaton színre lépő Gyurkovics mellett a vasárnap, az ólomsúlyban szereplő Nagy Péter is, míg Baranyai János – aki ezen a vb-n nem indul – később igazolhatja: vele is komolyan számolni kell.

Hirdetés