10 C
Pécs
csütörtök, április 25, 2024
KezdőlapAbszolút NőVerhetetlen a pécsi szülész!

Verhetetlen a pécsi szülész!

Két pécsi is remekelt az Orvosi Világjátékokon, amit idén Marseille-ben rendeztek meg. Dr. Stefanovits Ágnes pécsi szülész-nőgyógyász és Kácser Krisztina gyógytornász összesen öt aranyéremmel tért haza.

Dr. Stefanovits Ágnes ha épp nem a vajúdó kismamákat segíti, akkor a szülészethez közel eső PTE atlétikai pályáján edz. Nem is akárhogy. Súlyt lök, kalapácsot és diszkoszt vet. A pécsi szülész-nőgyógyász 2012 óta az úgynevezett Orvosi Világjátékokon, azaz World Medical and Haelth Games-en (Medigames) is indul, méghozzá pécsi színekben.

Dr. Stefanovits Ágnes (balra) három aranyat zsebelt be egyéni számokban, míg Kácser Krisztina (jobbra) két arannyal lett gazdagabb

–  Gyerekkorom óta sportolok, de az én életemben is eljött az a pillanat, amikor a munkahelyi elfoglaltságok miatt el kellett gondolkodnom a folytatáson. Szerencsére a kollégáim támogatják azt, hogy sportolok, kolléganőim nagyon sokszor segítenek abban, hogy eljussak egy-egy versenyre és onnan vissza is érjek, ha kell – mondja a szülész-nőgyógyász.

A szülőszobáról gyakran megy az atlétika pályára a doktornő

[su_quote]Sok helyen kapcsolódik a sport és a munkám. A szülészet-nőgyógyászat alapvetően egy férfias szakma, főként a szülészet részéhez szükséges fizikai erő miatt. Nagyon sokat számít, hogy a fizikumom lehetővé teszi, hogy tartsam a lépést a férfi kollégáimmal.[/su_quote]

Dr. Stefanovits Ágnes szülész-nőgyógyász barátnőjét, Kácser Krisztinát is megfertőzte. Ő szakmáját tekintve gyógytornász, de a versenyeken közép-hosszútávfutó számokban remekel.

– Az idei Orvosi Világjátékokat Marseille-ben rendezték meg, ahová 2000 résztvevő érkezett, nagyjából 70 országból – meséli dr. Stefanovits Ágnes.

„Az edzőpályán lévő dobókör a munkahelyemre néz, néha egy-egy nehezebb napot követően megfelelő motivációt tud nyújtani, hogy nagyobbakat dobjak”

Dr. Stefanovits Ágnes azonban mindig a munkájához igazítja a versenyeket. Így két-három hetente jut el egy-egy versenyre. De a kórházban sem tagadja le sportszeretetét, sőt kismamáinak sokszor tanácsolja, hogy ha tudnak, akkor mozogjanak.

– Alapvetően, ha minden rendben van az adott terhességgel, támogatni szoktam a kismamáimat abban, hogy sportoljanak. Próbálom őket arra biztatni, hogy amennyire tudják, terhesség alatt is folytassák a korábbi életmódjukat, nyilván, aki addig soha életében nem tette, ne terhesen kezdjen el sportolni. De például egy maratonfutónak nem mondhatom azt, hogy az addigi napi 20-30 kilométeres távjáról egy nap alatt álljon le – mondja a szülész-nőgyógyász.

És akkor íme részletesen is a pécsiek eredménye a 2017-es Orvosi Világjátékokon:

Dr. Stefanovits Ágnes súlylökés I. helyezés, kalapácsvetés I. helyezés, diszkoszvetés I. helyezés, 4x100m váltó III. hely

Kácser Krisztina (PSN Zrt): 800 m I. helyezés, 1500 m I. helyezés, 4x100m váltó III. hely

[su_note note_color=”#37e0fb”]Az Orvosi Világjátékokat 1978-óta rendezik meg orvosok és egészségügyi szakdolgozók számára. 20 sportágban és 6 korcsoportban ad lehetőséget a résztvevőknek összemérni erejüket és felkészültségüket az olimpiai eszmék jegyében. A rendezvényt színvonalas kongresszus kíséri, melynek fő témái a sportorvostan illetve az egészségmegőrzés. Idén 38. alkalommal rendezték meg, most Marseille-ben. [/su_note]

 

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő