Hirdetés

Sok Forma–1-es sztár, pályaversenyző és ralivilágbajnok, de jó néhány hazai rali- és gyorsasági bajnokunk is gokarttal kezdte pályafutását. Vallják, az autóversenyzéshez szükséges alapokat kizárólag a gokartozással lehet elsajátítani. De mik ezek az alapok, és vajon van lehetőség ezeket megtanulni Pécsett? Ennek néztünk utána, következzen egy kis pécsi gokartos körkép.

A gokart alacsony súlypontú mini versenyautó, ezért és a fix hátsóhajtásával kiváló a gyors kanyarvételi technikák elsajátítására: a pályaversenyzésben az ideális íven, a raliban az erőcsúszással, azaz a powerslide-dal történő kanyarvételre. Hihetetlen, de egy kb. 200 köbcentis versenygokart, ha jó pilóta hajtja, gyorsabb lehet egy hajtűkanyarban, mint egy igazi versenyautó. Továbbá a féktávok és a kigyorsítások is viszonylag veszélymentesen gyakorolhatóak a parányi méregzsákokkal, s ha netán nem sikerül, annak sem lesz súlyosabb következménye.

Három gokartos vállalkozást találtunk Pécsett, kettő közülük leginkább bérgokartozással foglalkozik, a harmadik viszont utcai autókat, versenyautókat is befogad, ekképp bátran nevezhető a rali és a pályaautózás pécsi előszobájának is, ahol az utánpótlás nevelésére is hangsúlyt fektetnek.

Gokart Pécs – Vásártér
251 méter hosszú, 3,5-4 méter szélességű a pálya. Felnőtt kartjaik fojtásnélküliek, a gyermekméretűek határolt gázpedálállással hajthatóak, vezetéstechnikai alapokhoz ideális az ifjoncoknak. A nyitást a jó idő beköszöntéhez igazítják, nagy autókra nem alkalmas a pálya.

Kart Aréna – Tüskésréti út 32.
Nemrég épült az aréna, mely 503 méter hosszú, 5 méter széles, négy nyomvonalas, bukóteres. A gumikeveréses aszfaltozású szabadtéri pályán élvonalba tartozó osztrák gyártmányú, a versenykategóriát súroló, 200 köbcentiméteres, 6,5 lóerős Honda motoros kartok a vérbeli száguldás élményét nyújtják. Számítógépes időmérés is van. A bérgokartozás mellett immár a saját géppel rendelkező privát gokartosok is szelhetik a köröket, robogósok, motorosok is gyakorolhatnak itt. Raliautókat vagy bármilyen nagy versenyautót az új pályaburkolat kímélése miatt egyelőre nem fogadnak.

GP-Ring Gokart és Autóstechnikai pálya – Dr. Veress Endre út 25.
A 650 méter hosszú, gokartozásnál 4 méteres, autózáskor 6 méterre szélesített pálya a GP Autós Sorozattal lehetőséget biztosít az igazi versenyautókkal történő gyakorlásra, így télen is nyitva tart.

– Autós barátaim már az induláskor jelezték, szívesen csúszkálnának télen, a havas pályán. Innen jött az ötlet, hogy ősztől tavaszig, a gokartszezon szünetében indítsuk be a GP Autós Sorozatot. Borjus Andrea, a zágrábi Santa Domenica Rallye Show magyar-horvát összekötője szervezi ide a ralisokat. Próbára tehetik tudásukat, akik saját utcai, vagy hobbiautójukkal gyakorolnának szervezett, ellenőrzött keretek között. A kialakult családias, baráti hangulat pedig lehetővé teszi, hogy a nagy „öregek”, és a fiatal „trónkövetelők” találkozhassanak, és megosszák tapasztalataikat egy jó ebéd vagy vacsora mellett.

Szűcs Csaba és Borjus Andrea

Rendezvényeink telt házasak, sokan szeretnék, ha nem csak idényjellegű lenne, hanem egész évben jöhetnének. Mindenféle autót befogadunk, nem feltétel a műszaki vizsga vagy a gépkönyv, az általam elvárt biztonsági feltételeknek feleljen meg a gépjármű. Mivel a nevezési költséget visszaforgatjuk, a díjazás is egyre bővül a résztvevők számával együtt, a jövőben szeretném a lehető legtöbbjüket valamilyen elismerésben részesíteni. Kezdetben volt elsőkerekes, hátsókerekes, és prototípus kategória, mára kiegészült még a Ladies Cup, a Lada-kupa, és a Legfiatalabb versenyző kategóriákkal. Emellett vannak szponzori ajándékok, és ajándékutalványok is – nyilatkozta Szűcs Csaba tulajdonos.

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét