Új küzdősportklub – profiknak, amatőröknek

Bátran nevezhetjük szenzációnak, hogy miközben a város sportegyesületeinek, szakosztályainak többsége súlyos anyagi gondokkal küzd, nem egy pedig a megszűnés szélére sodródott, akad ellenpélda is: az ősszel megalakult Pécsi Küzdősport Egyesület (PKE) nemcsak önfenntartóan, de máris eredményesen működik.

Mintegy 80 dzsúdós és 30 ökölvívó feszülhet egymásnak nap mint nap a PKE Siklósi úti új edzőcsarnokában – a ring és a 180 négyzetméternyi tatami egy korábbi bútorház két nagy termében várja a sportolókat, ahogy a Dzsúdósok vezetőedzője, a klub egyik életre keltője, Romváry Attila szerint remek körülmények között.

– Mindezt elsősorban Végh Tibor klubelnöknek köszönhetjük, akinek a sportszeretete, szervező munkája, és persze további szponzorokkal együtt az anyagi alapok megteremtése kellett ahhoz, hogy most száznál többen edzhetünk itt délutánonként – mondja a szakmai hírnevét korábban a PVSK-nál megalapozó mester.

Az életkorfa mindkét sportágban igen széles az új klubban, ahogy a sportolók felkészültségi szintje is. Akadnak máris „profi” dzsúdósok, bokszolók is – nem titkolják, tagságuk egy részét „készen” kapták, hiszen már versenyzőként igazoltak más egyesületekből hozzájuk.

Vannak persze kezdők is szép számmal, elsősorban gyerekek, már az ovis korosztálytól. Érdekesség ugyanakkor, hogy nemcsak élsportolókat, azaz versenyzőket akarnak képezni, hanem a szabadidősportként, az egészségük, fittségük megőrzéséért mozogni vágyó felnőtteket is várják.

Ahogy Romváry Attila mondja, sokan bevallottan némi önvédelmi célzattal is fordulnak hozzájuk, ami egyrészt jó, másrészt viszont rögtön az elején mindenkivel tisztázzák, hogy pár hónap alatt nem fogja viszontlátni a tükörben a népszerű ázsiai „karatefilmek” hőseinek fogásait… Nekik több szinten (dzsúdóban és ökölvívásban is) folyamatosan szerveznek tanfolyamokat.

Ugyancsak kuriózum, hogy a PKE a különféle fogyatékkal élők számára is tud speciális tréningeket, versenyeket szervezni. A tatamin a Romváry Attilán kívül Hódosi József, a ringben Hart Péter és Meskó Péter (ő az ökölvívás mellett kick-boxban is) vezeti az edzéseket. Versenyzőiknek az első megmérettetés a napokban lezajlott korosztályos dzsúdó ob volt, ahonnan többen is dobogós helyezésekkel térhettek haza.

Az új szakosztály a Siklósi u. 4. szám alatt (volt Pataki Bútorház), naponta 16.30-tól várja a további érdeklődőket.

Hirdetés

Comments are closed.