Újabb balhé Hosszú Katinka körül

Hosszú Katinka kínos helyzetbe kerülhet amiatt, hogy a Magyar Úszószövetség korábban azt állította, csak a versenyző Facebook-oldaláról értesült arról, hogy Amerikában versenyez. Van olyan lap, amely doppingvétséget emleget – írja az Origo.

Az alapján, amit a magyar szövetség állít saját versenyzőjéről, Hosszú Katinkáról, a doppingellenes rendszer azon eleme, hogy a sportolók holléte a váratlan ellenőrzések végett mindig ismert legyen, egyszerűen nem működik – így foglalható össze a Swimvortex.com nemzetközi úszóportál csütörtöki, a magyar úszóbotránnyal foglalkozó cikke.

Már az is elég kellemetlen, hogy Hosszú Katinka nevét ilyen összefüggésben kell együtt olvasni a dopping szóval – különös tekintettel arra, hogy egy másik szakportálon tavaly megjelent róla egy doppingvádat megfogalmazó írás.

Hanem a Swimvortex cikkét átvevő Expressen.se (egy nagy példányszámú svéd napilap online kiadása) már egyenesen úgy tálalta az ügyet, hogy a magyar úszó “megsérthette a doppingszabályokat“.Ez már nagyon súlyos állítás: ha valakit ilyen vétségen érnek, annak akár eltiltás is lehet a vége, függetlenül attól, hogy találtak-e a szervezetében tiltott szert.

Valójában semmi sem utal arra, hogy Hosszú bármilyen szabályt megsértett volna. A két lap egyedül arra alapozza a feltételezéseit, hogy a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) kedden közölte: Kiss László szövetségi kapitány csak hétfőn értesült arról, egy Hosszú Katinka Facebook-oldalán megjelent bejegyzésből, hogy a versenyző Austinba utazott.

Csakhogy azóta többszörösen bebizonyosodott, hogy ez nem igaz.

Már kedden megírtuk, hogy a hétfői értesülés biztosan nem stimmel, hiszen Kiss László az M4 múlt vasárnap esti műsorában már beszélt arról, hogy tudomása szerint Hosszú “elutazott az Egyesült Államokba, egy versenyre”.

Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője pedig az Origo érdeklődésére azt mondta, hogy a MÚSZ tudhatott Hosszú programjáról, ha akart. A világklasszis úszó a nemzetközi vizsgálati csoport tagja, ezért a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által működtetett ADAMS rendszerbe kilencven napra előre fel kell vinnie, mikor merre jár a világban, hogy bármikor ellenőrizhessék a doppingellenőrök.

“Ehhez a rendszerhez nemcsak a WADA-nak, a MACS-nak és a FINA-nak van hozzáférése, hanem a MÚSZ-nak is” – mondta Tiszeker Ágnes. Vagyis megerősítette, hogy Hosszú Katinka nem mulasztotta el a kötelezettségét.

Az austini versenyt szervező amerikai szövetség az Origo kérdésére adott válaszában ugyancsak egyértelművé tette, hogy a magyar szövetségnek tudnia kellett arról, hogy Hosszú náluk indul, hiszen értesítették róla.

A jelek szerint tehát a legfőbb olimpiai aranyesélyesünk neve kizárólag azért tűnik fel rossz fényben, merta magyar szövetség tévesen olyat állított róla, ami alkalmas a gyanú felkeltésére.

A tavaly sikert sikerre halmozó Hosszú Katinka és az úszószövetség között még decemberben robbant ki a konfliktus. A világklasszis úszó egy általa összehívott sajtótájékoztatón élesen bírálta a szövetség vezetőit a felkészülés szerinte nem megfelelő körülményeiért, illetve amiatt, hogya 2017-es budapesti vb promóciójában való részvételre kérték.

Január első hetében Hosszú újabb sajtótájékoztatót tartott, ahol széttépte a neki felkínált 12 millió forintos támogatásról szóló szerződést, mondván, nem tudja elfogadni, hogy a vb-promóciót szabják meg a támogatás feltételéül. A konfliktus miatt Kiss László szövetségi kapitány először lemondott, majd úgy döntött, mégis marad. Közben a szövetség nyilvánosságra hozta a szerződést.

hirdetés
Uránia Mozi
Hirdetés