Újabb fordulat – idegenben harcolta ki az ötödik meccset az NKA

Az NKA Pécs férfikosárlabda-csapata parádés harmadik negyedének köszönhetően földbe döngölte a PVSK-Veoliát idegenben, így visszavette pályaelőnyét az NB I. B bajnoki döntőjében, a mindent eldöntő meccset így saját közönsége előtt vívhatja meg Ivica Mavrenski együttese.
Az kosárkedvelő pécsiek csak kapkodják a fejüket, annyi fordulat van a PVSK és az NKA NB I. B-s bajnoki döntőjében. A finálé egy tükörsima NKA-győzelemmel indult, aztán a PVSK saját csarnokában, majd az NKA Arénában is nyerni tudott, így ma este a Szamosi Nándor Sportcsarnokban már a bajnoki címért és a feljutásért játszhatott. A forma, a lendület és a fanatikus szurkolók támogatása is a Panthers mellett szólt, de ismét bebizonyosodott, hogy ebben a fináléban semmi sincs előre megírva.

A PVSK ugyanis pazar keddi teljesítmény ide, lélektani előny oda, egészen pocsékul kezdte a meccset, amit az NKA köszönt szépen, és seperc alatt tíz pontos előnyt szedett össze. Ahogyan sejteni lehetett, a második meccsen combsérülést szenvedő Kerpel-Froniust is összedrótozták az NKA-nál, és bizony az irányító hozta is a várt lendületet. Ezzel pedig sokáig nem tudott mit kezdeni a PVSK. A távoli dobások nem nagyon akartak sikerülni a hazaiaknak, miközben riválisuk mindenhonnan be tudott találni. Aztán az első negyed vége felé azért elkezdett ébredezni a vasút is, amely be is tudott nézni tíz pont alá.

Nem a hangulaton múlt, hogy a PVSK nem tudta behúzni a negyedik meccset

És, hogy miért is beszélhetünk olyan sok fordulatról? Mondjuk, mert a második tíz perc az első tükörképe volt. Szrecsko Szekulovics egy amolyan „kísérleti” ötöst küldött pályára, és bizony a húzás nagyon bejött. A korábban jobbára apróbb szerepeket kapó Bíró Levente szépen összefogta a támadójátékot, Tóth Norbert és Antóni áthatolhatatlan falat húzott védekezésben, Harler pedig szállította a pontokat. A lendületbe jövő PVSK vissza is jött a meccsbe pillanatok alatt, és hiába Ivica Mavrenski időkérése, a vezetést is átvették a hazaiak – a csarnokban pedig hangorkán kíséretében érkezett meg a forróság. A félidőt aztán az NKA zárta jobban valamivel, így ott volt a két csapat, ahol a part szakad: 40-40 állt az eredményjelzőn.

Azt lehetett volna hinni, hogy hasonlóan lüktető, fordulatos folytatás következik majd, azonban erről szó sem volt. A harmadik negyed ugyanis a vendégek számára hősköltemény, a PVSK-nak pedig a legfájóbb tragédia lett. Hazai oldalon nem akadt egyetlen játékos sem, aki képes lett volna pontokat szerezni, ráadásul rengeteg labdát el is szórt a Panthers, az NKA pedig ezt kegyetlenül használta ki. Djordjevics, Meleg és Kovács teljesen szétverte a Vasút védekezését, a különbség pedig rohamtempóban nőtt. Az olló egyre csak nyílt, az NKA előbb elhúzott tíz ponttal, amiből tizenöt, majd húsz, sőt még annál is több lett. Ekkortájt mindegy volt, hogy épp ki került dobóhelyzetbe, Lados, Benke vagy épp Scherer is be tudott találni a három vezér mellett. Nem kell finomkodni, Ivica Mavrenski együttese teljesen szétzúzta a Pantherst tíz perc leforgása alatt.

Szrecsko Szekulovics, a PVSK mestere is tanácstalan volt csapata gyenge játékát látva

Az utolsó negyedet mínusz tizenhatról indította a PVSK, és bár egy ideig még bizakodtak a hazai drukkerek, de túl sokáig nem volt lehetőségük erre. Az NKA nagy győzelmet aratott – végül „csak” 89-75-re nyert –, így kiharcolta a mindent eldöntő ötödik meccset, amit már saját pályáján, saját tábora előtt játszhat le vasárnap este.

Az egyetlen dolog, ami bosszanthatja a vendégeket, hogy egy már megnyert meccsen Kollár Bence rendkívül fegyelmezetlenül, egy ellene elkövetett sportszerűtlen hiba után, a sípszót követően nekirontott Németh Andrásnak, amiért a játékvezetők azonnal kiállították, így ő vasárnap biztosan nem léphet majd pályára a finálé utolsó felvonásán.

PVSK-Veolia–NKA Pécs 75-89 (17-26, 23-14, 14-30, 21-19)
Kosárlabda-NB I. B Piros csoport, döntő. 4. mérkőzés. Szamosi Nándor Sportcsarnok, 600 néző. V.: Tőzsér, Kovács, Győrfy.
PVSK-Veolia: Halász 1, Harler 22/3, Molnár M. 8/3, Bíró O. 2, Horti 4. Cs.: Németh A. 6, ANTÓNI 10/6, TÓTH N. 7, Bíró L. 5, Takács D. 10/6. Vezetőedző: Szrecsko Szekulovics.
NKA-Pécs: Kerpel-Fronius 9/9, BENKE 8/6, Kollár 6, MELEG 21/9, DJORDJEVICS 15/3. Cs.: KOVÁCS P. 18/9, Lados 7/3, Rátvay, Scherer 2, Meszlényi 3. Vezetőedző: Ivica Mavrenski.

Fotók: Rónási Márton / PVSK

Hirdetés