Vb-2010: a játékvezetők készek a videobíró alkalmazására

A dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság játékvezetői nyitottak a videobíró bevezetésére. Órákkal azután, hogy Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke kedden elnézést kért a vb-n történt egyértelmű bírói tévedésekért, és bejelentette, hogy már a jövő hónapban napirendre tűzik a videobíró alkalmazásának kérdését, a sípmesterek közleményben jelezték: készen állnak a technológia használatára.

“Nyitott vagyok minden olyanra, ami csökkenti a hibalehetőségeket – mondta Howard Webb angol játékvezető. – Bármilyen eszköz is áll majd rendelkezésünkre, a legjobb tudásom szerint fogom használni”.

A dél-afrikai vb eddigi legsúlyosabb hibái a vasárnapi két nyolcaddöntőn történtek. A Németország-Anglia mérkőzésen 2-1-es német vezetésnél Frank Lampard lövése után a felső lécről közel egy méterrel a gólvonal mögé pattant a labda, Jorge Larrionda játékvezető mégis továbbot intett, s a meccset 4-1-re nyerte meg Joachim Löw együttese. Néhány órával később az Argentína-Mexikó meccsen a 26. percben az addig teljesen veszélytelen dél-amerikaiak csatára, Carlos Tévez méteres lesről fejelt a hálóba, ám sem Roberto Rosetti játékvezető, sem asszisztense nem látott okot a gól érvénytelenítésére. A találkozó végül 3-1-es argentin győzelemmel zárult.

A keddi edzésen egyébként – személyes okokra hivatkozva – sem az uruguayi Larrionda, sem az olasz Rosetti nem jelent meg.

Hirdetés