Virtuális sakkiskola: pécsi világszabadalom

Az amúgy is patinás pécsi sakkélet eddigi megkoronázásaként is felfoghatjuk azt a világújdonságot, amely a jeles sakkozó, oktató és versenyszervező, Ambrus Lajos nevéhez fűződik. Már működik ugyanis a www.websakk.hu portál, amelyen – a világon elsőként – az oktató a virtuális térben taníthatja a gyerekeket sakkozni.

Ha a később még további három-négy fázissal bővítendő változathoz képest gyerekcipőben is jár, a hosszú-hosszú tesztüzem sikere után az alapszolgáltatásokat már bárkinek nyújtani tudja Ambrus Lajos találmánya, a websakk.hu oldal. Amelyről az alkotó az alábbi öt pontban foglalja össze létrehívásának mozgatórugóit: növelni szeretné a sakk tömegsporttá válását, utánpótlást toborozni a versenysakk számára; segíteni a tehetségek kibontakoztatását; kihasználni a sakkoktatás képesség- és személyiségfejlesztő hatását; valamint e téren is esélyegyenlőséget teremteni a hátrányos helyzetű gyerekeknek.

A websakk ugyanis elsősorban épp azokra a (például kis, vidéki) iskolákra „építene”, amelyekből a diákokat hagyományos keretek között, például délutánonként bebuszoztatva a szomszéd városba, biztosan nem lehetne a sakktáblák mellé csalogatni.

A világháló azonban a virtuális térben minden távolságot áthidal, a több év alatt kifejlesztett program pedig a legjobb értelemben vett távoktatás módszereivel minden gyerek számára elérhetővé teszi az elme- és személyiségfejlesztő játékot – mondja Ambrus Lajos.

Akit kezdetben egyedüli oktatóként üdvözölhetnek képernyőjükön a regisztrálók, ám mint mondja, sakkoktató kollégái örömmel vették és „ugrásra készen” várják ezt a nem mindennapi lehetőséget.

A tehetséggondozást, felzárkóztatást célzó nemes elvek persze a sportág számára is haszonnal kecsegtetnek, a legkitartóbb, legügyesebb gyerekeket ugyanis az „igazi” sakk-klubokban is tárt karokkal várják.

Szűcs Zsolt írása.

Hirdetés