Vizes vb – Gyurta Dániel szombaton már az öccséért szurkolt

Nem sok időt adott magának az ünneplésre Gyurta Dániel, aki pénteken a magyar úszósport 20. – saját maga második – világbajnoki aranyérmét érdemelte ki a 200 m mell döntőjének megnyerésével.

hirdetés

A 2009-es címét megvédő kiválóság az eredményhirdetést és a kötelező nyilatkozatokat követően sietett vissza szállodaszobájába, ahol már fél tízkor lámpaoltás volt.

“Még beszéltem anyuékkal, akik odahaza végigizgulták a tévé előtt az úszásomat, s persze hatalmas örömmel fogadták a győzelmemet, aztán kikapcsoltam a telefonomat, s kisebb fülfájásom ellenére viszonylag gyorsan el is aludtam” – mesélte a pénteki utolsó “napirendi pontról” a szombati selejtezőkön nézőként jelenlevő, még mindig csak 22 éves, kétszeres világbajnok, olimpiai ezüstérmes és Európa-bajnok mellúszó az MTI tudósítójának.

A “gyorsalvás” oka több, mint prózai: Dániel szobatársa az öccse, Gergely, akire szombat délelőtt komoly erőpróba várt, jelesül a vb 1500 méteres gyorsszámában indult, s a báty nem szerette volna testvére nyugalmát megzavarni, ezért “rendelte el” a korai takarodót.

“Még gyorsan átbeszéltük mindkettőnk versenyét, igyekeztem megnyugtatni, s abban maradtunk, hogy sikerülnie kell fő céljának: megúsznia az olimpiai A szintet, így kiharcolnia a londoni olimpiai részvételt ezerötszázon. Persze van még ideje később is a kvalifikációra, de ő már Sanghajban olyan időt akar menni, amivel kinn lehet a jövő évi olimpián” – mondta Gyurta Dániel.

Gergelynek végül nem jött össze a vágyott idő, hiába drukkolt neki a medenceszél közeléből Dániel is, aki még nem fejezte be kínai szereplését: vasárnap a 4×100 méteres vegyesváltó tagjaként vág neki a mellúszásos résztávnak.

“A 12 legjobb négyes egyike kell, hogy legyünk, s akkor megvan a londoni kvalifikáció. Elég erős és elszánt a csapatunk, úgyhogy bizakodó vagyok. Ma délután pedig még gyakorolunk, hogy minél gördülékenyebben menjenek majd a váltások” – mondta sanghaji terveiről Gyurta.

A staféták viadala után már a megérdemelt pihenés várja Gyurta Dánielt, aki elmondta, néhány hétig nem akar uszodát látni, kikapcsolódásra és hosszabb feltöltődésre van szüksége, hogy aztán nekivághasson az újabb kemény feladatnak: a 2012-es londoni nyári olimpiának. Ahol gyaníthatóan megint a műfaj eddigi uralkodójának számító Kitadzsima Koszuke lesz a legfőbb ellenfele. A 200 m mell döntőjét követő esti nemzetközi sajtótájékoztatón a japán egy összetört öregember benyomását keltette, és úgy festett, mint aki mély letargiába esett, miközben az Athénban, a 2004-es nyári játékokon Kitadzsima mögött ezüstérmes magyar klasszis úszót szemlátomást majd szétvetette az öröm.

“Mivel Rómában, két éve az ő távollétében lettem először világbajnok, itt, Sanghajban külön inspirált, hogy megverjem, ami nem sok mellúszónak sikerült eddig. Úgy voltam vele, hogy egy négyszeres olimpiai bajnoktól kikapni nem szégyen, legyőzni azonban óriási dolog. És én legyőztem őt!” – mondta Széles Sándor tanítványa.