Zöld út a videóbírónak?

Az elektronikus gólbíró bevezetéséről tanácskozik októberben a labdarúgás szabályalkotó testülete (IFAB). Joseph Blatter, a nemzetközi szövetség (FIFA) elnöke szerdán szingapúri sajtótájékoztatóján közölte: az IFAB úgy döntött, hogy két hónap múlva sorra kerülő, walesi hivatalos ülésén napirendre tűzi a visszajátszás lehetőségét. “Eddig nem volt megfelelő technológiánk a kivitelezéshez, de októberben négy cég is prezentációt tart majd a fejlesztéseiről, így közelebb kerülhetünk a megoldáshoz” – hangsúlyozta a 74 éves svájci sportdiplomata.

hirdetés


Az IFAB technikai albizottsága júliusban Cardiffban ült össze a dél-afrikai világbajnokság bírói tévedései miatt egyre inkább követelt módosítások miatt, akkor az egyetlen napirendi pont a két további bíró alkalmazása volt.

Az 1886-ban alapított IFAB-nak – amely márciusban arról határozott, hogy leállítja a chipes labdával folytatott kísérleteket – nyolc tagja van, ennek felét – amely az íratlan szabályok szerint mindig egységesen szavaz – 1913 óta a FIFA delegálja, a másik négy vezető pedig Angliát, Skóciát, Észak-Írországot és Walest képviseli. A szabályok megváltoztatásához a voksok 75 százaléka szükséges.

Jerome Valcke, a FIFA főtitkára júliusban leszögezte: ez volt az utolsó vb, amelyen még a jelenlegi játékvezetői rendszer működött.