100 kilométeres szél pusztított Pécsen, megtépte a Konzumot is

Volt dolguk a baranyai katasztrófavédőknek, a hétfőtől eldurvuló szélvihar miatt ugyanis több mint 20 riasztás érkezett be központjukba. A viharos széllökések többek között a Konzum áruház homlokzatát is megrongálták.

A viharos széllel betörő hidegfront Pécsett és Baranyában volt a legerősebben észlelhető: az Időkép szerint az elmúlt 24 órában Baranyában voltak a legerősebbek a széllökések, melyek megközelítették a 100 kilométeres sebességet! A viharos szél miatt a napokban már kiadták a megyére az egyes fokozatú riasztást, ez továbbra is érvényben van, sőt még szerdára is marad (ekkor már kizárólag csak Baranyára adták ki).

Közel 100 kilométeres szél fújt a megyében (forrás: Időkép)

A finoman szólva is szeles idő adott munkát rendesen a baranyai katasztrófavédőknek, akiket 22 esethez riasztottak hétfőtől. Fakidőlések miatt kaptak 20 riasztást a megyéből, 2 esetben pedig a heves széllökések által megrongált tetőszerkezetek miatt hívták őket.

Pécsen többek között a Szabadságharc utcában történt káreset, egy körülbelül 20 méteres fa kettétört és rádőlt az útra, leszakította a villamos és hírközlő vezetéket. A katasztrófavédő egység a fát motoros láncfűrész segítségével eltávolította. A Szigeti úton egy 10 méter magas nyírfa 4 méter magasan eltört, a koronája pedig a szomszédos ingatlan területén álló ház tetejére dőlt, a fakoronától megnyomódott az épület ereszcsatornája, más sérülés viszont nem történt. A fát láncfűrésszel eltávolították.

Kidőlt fák veszélyeztették a kocsikat (fotó: Katasztrófavédelem) 

A Marosvásárhely úton egy háromemeletes téglaépítésű társasház tetőszerkezetét a nagy erejű szél megrongálta, egy egyméteres bádogdarab lógott a tetőről a közlekedő fölé, veszélyeztetve az alatta elhaladókat. A bádoglemezt eltávolították. Pécsen az Őz utcában egy fa három kocsira dőlt rá. A három autó közül kettő sérült meg, a kiérkező egység a fát motoros fűrésszel eltávolította. A Pécsváradi úton, egy benzinkút tetejének bádogozását is megtépte a viharos szél, a lelógó bádoglemezek ebben az esetben is veszélyeztették az arra haladókat. Az Ifjúság útján egy fa 6 méteres ága letört és az épp alatta elhaladó kocsira esett, aminek a lökhárítója és a sárvédője sérült az eset során.

A gipszkarton szigetelést tépte le a homlokzatról

A szél mindemellett megbontotta a Konzum áruház homlokzatának gipszkarton szigetelését is. A járdára hulló épületdarabok veszélyeztették a forgalmat, de a balesetveszélyes helyzetet a katasztrófavédők az irodaház ablakából megszüntették.

A Konzum darabkái a járdára estek

A viharos erejű szél Orfűn a temetőnél döntött egy fát a ravatalozóra hétfőn, megrongálva annak kerítését is. Az épület tetőszerkezete (kúpcserepek, ereszcsatorna, és a tetőhéjalás) több helyen sérült, be is szakadt.

Az orfűi ravatalozó sem úszta meg (forrás: Katasztrófavédelem)