1100 pécsi iskolás kap egy szupermodern iskolát!

Bejáráson mutatta be kedden a Pécsi Református Kollégium, hogy áll az új iskolaépület beruházása. A nyári szünetben ráadásul az iskolaközpont ingatlana is bővült, megvásároltak egy szomszédos telket, ahol sportpályát építenek.

– Ez hatalmas lesz – ez volt az első benyomásunk azon a keddi bejáráson, amelyet a Pécsi Református Kollégium szervezett annak apropóján, hogy a tanév kezdetére gyakorlatilag szerkezetkész állapotba kerül az új, 14 tantermes iskolaépület. Az új iskolában nemcsak tantermek, fejlesztőszobák, csoportszobák, hanem aula és egy úgynevezett féltornaterem is lesz – és mindenhol nagy, világos terek várják majd a nebulókat.

Ilyen lesz – a látványterv nem is mutatja, milyen hatalmas lesz belül az új épület

Pál Barnabás építésvezető hangsúlyozta, a legmodernebb technikával és például vezérelhető árnyékolókkal ellátott nyílászárókkal szerelik fel az átlagosnál nagyobb termeket.

Belül világos, nagy terek várják majd a diákokat

Kádár Péter, a Pécsi Református Kollégium főigazgatója arról tájékoztatott, a tanév első heteiben láthatóvá válnak a későbbi végleges felületek a homlokzati burkolat és a nyílászárók kialakításával.

Pál Barnabás és Kádár Péter nyújtott betekintést az építkezésbe

Az általános iskolát és középiskolát is magában foglaló iskolaközpontnak jelenleg 1100 diákja van, és a fejlesztés gyakorlatilag minden diák számára fontos. Az általános iskolai épület elkészülte után ugyanis a gimnáziumban termek szabadulnak fel, továbbá a beruházás több elemét, például a természettudományos labort a középiskolások is használják majd, mondta el lapunk kérdésére a főigazgató.

Az egyik tanterem – lesz helyük a nebulóknak

De nem csak ez lesz az újdonság a diákoknak. A kollégium telkét a közelmúltban a fenntartó, a Baranyai Református Egyházmegye egy ingatlanvásárlással bővítette, így tágas helye lesz az új sportpályának, amelyen többféle labdajáték is űzhető majd. Emellett egy 60 méteres dupla síkfutó pályát is kialakítanak. Ráadásul a közelben az iskolába járó gyerekek szülei összefogással, önszerveződő módon egy szabadtéri fitneszparkot építettek – ez jól kapcsolódik a sportparkhoz.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a pécsi református iskolaközpont 1,3 milliárd forintos központi támogatást kapott a beruházáshoz, a munkák idén januárban kezdődtek el, és várhatóan jövőre fejeződhetnek be.

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés