15 éve nevettetik meg a bohócdoktorok a pécsi kis betegeket

A Piros Orr bohócdoktorok immár 15 éve heti rendszerességgel látogatják a Pécsi
Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinikáját, hogy némi vidámságot csempésszenek a gyerekek egyébként nem könnyű mindennapjaiba. Nem is ünnepelhették volna méltóbban a jubileumot, mint egy április elsejei vidám vizittel, amire a sajtó munkatársait is meghívták. 

Az 1996 óta működő Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány bohócdoktorai az elmúlt tizenöt évben közel 45 ezer gyermek kórházi tartózkodását tették vidámabbá Pécsett.

– Rendkívül fontosnak tartjuk, hogy a budapesti kórházak mellett vidéken is egyre több kórház gyermekosztályán legyünk jelen. Az alapítványunk küldetése, hogy nevetést és humort vigyünk a beteg gyerekek életébe. Elsőként Pécsett indítottuk különleges, Intenzív Mosoly elnevezésű programunkat, amellyel a célunk, hogy kifejezetten a műtéti beavatkozások előtt álló betegek figyelmét eltereljük a feszültséggel teli órákban. Pécsett ötfős csapat látogat hetente háromszor a gyerekklinikára. Hisszük, hogy a nevetés gyógyít – hangsúlyozta Rékay Ágnes, az alapítvány ügyvezető igazgatója a hétfői vizitet megelőző sajtótájékoztatón.

Balról jobbra: Dr. Tényiné dr. Csábi Györgyi, Rékay Ágnes, Gelencsér Tünde és dr. Ottóffy Gábor

Dr. Tényiné dr. Csábi Györgyi klinikaigazgató-helyettes kiemelte, a bohócdoktorokkal való együttműködés nagyon fontos a gyermekgyógyításban. Hiszen ha egy kisgyerek kórházba kerül és elszakad egy időre a szeretteitől, ráadásul sok esetben fájdalmas beavatkozásokon esik túl, esetleg hosszan tartó vagy súlyos betegséggel küzd, nyilvánvalóan tele van szorongással. A bohócdoktorok visszahozzák a gyermeklét lényegét, a jókedvet, a vidámságot, a kacagást, amelyek elengedhetetlenek a gyógyuláshoz.

– A bohócdoktorok sokszor fáradtan érkeznek meg hozzánk, majd átöltöznek a jelmezeikbe és gyakorlatilag átlényegülnek. Hihetetlenül profi színészi teljesítményt nyújtanak minden alkalommal és a gyerekek nagyon várják őket – egészítette ki a klinikaigazgató-helyettes szavait dr. Ottóffy Gábor osztályvezető.

Az orvosi vizit sokszor egybe esik, ilyenkor a hagyományos gyógyítók is sokszor beszállnak a bohóckodásba

A bohócdoktorok nem orvosok, hanem speciálisan képzett előadóművészek, akik nevetéssel és jókedvvel segítik a gyerekek gyógyulását. Színészek, előadóművészek jelentkezhetnek a bohócdoktori képzésre, ahol megtanítják nekik a bohóclét csínját-bínját.

– A kórházi látogatások alkalmával improvizációval dolgoznak, de sok eszközt – zenét, varázslatokat, zsonglőrmutatványokat – is használnak. A rendkívül változatos és mindig megújuló játék célja, hogy a fantázia segítségével kizökkentse a gyermekeket a félelemből és szorongásból – magyarázta Gelencsér Tünde művészeti vezető, aki kiemelte, fontos a folyamatos továbbképzés, és az orvosokkal, nővérekkel való együttműködés is.

– A gyerekek nagyon kedvesek, játékosak, sokszor bekapcsolódnak a játékba, ez pedig nagyon jó érzés nekünk. Egy kisfiút évekig látogattunk itt Pécsett, nemrég veseátültetésen esett át, most pedig már csak kontrollvizsgálatokra jár be. Végigkísértük őt ezen az úton és nagyon jó látni, hogy már gyógyultan tér vissza – mondta a már a kezdetek kezdete óta a pécsi gyermekkórházba járó Hollósi Orsolya, művésznevén dr. Topánka, aki egyike az első bohócdoktoroknak. Elmondta, a rengeteg pozitív visszajelzés az, ami a legjobb ebben a hivatásban. Persze vegyesek a reakciók, de a legtöbb gyerek és szülő nagyon élvezi a bohócviziteket.

Hirdetés