1566 percnyi emlékezés a baranyai hősökre

Hirdetés

Kegyeleti és Kulturális Zrínyi Maraton elnevezésű, 1566 perces rendezvénnyel tiszteleg Szigetvár hős védői előtt a Szigetvári Zrínyi Miklós Fúvószenekar augusztus 24-én és 25-én a baranyai városban. Az eseményen 1566 percen keresztül kulturális műsorok várják az érdeklődőket a kisváros több pontján.

A rendezvényt bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón Madaras Zoltán, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke és Deichler András, a Szigetvári Zrínyi Miklós Fúvószenekar karnagya ismertette ezt a különleges maratont, amelynek célja, hogy a Zrínyi-kultuszt tovább erősítsék és építsék.

Madaras Zoltán a sajtótájékoztatón elmondta: „nem csak emlékeznünk kell Zrínyi cselekedeteire, hanem emlékeztetnünk is kell. Úgyhogy nagyon örültem annak, amikor András megkeresett azzal, hogy a megye álljon ennek az élére és támogassa ezt, hiszen a Zrínyi-kultusz a Baranya megyei értéktárnak is része, már több mint két éve, és minden olyan kezdeményezést, amely történelmi hagyományainkat erősíti, azt mi szeretnénk a jövőben is támogatni.”

– Az 1566 perc Kegyeleti és Kulturális Maraton egy szigetvári összefogásnak az eredménye, célja a Zrínyi-kultusz ápolása. Úgy gondoljuk, hogy ez a történelmi esemény, ami 1566-ban Szigetváron történt, európai mértékű volt. Erre emlékezünk pénteken és szombaton, amikor 1566 percen át, vagyis 26 óra és 6 percen keresztül, Szigetváron, szigetvári csoportokkal, szigetvári közreműködőkkel adunk egy kulturális műsort – mondta Deichler András, az esemény szervezője és a Szigetvári Zrínyi Miklós Fúvószenekar karnagya.

A programok a kisvárosban péntek este hat órakor kezdődnek egy ünnepélyes megnyitóval, majd hét órakor a szigetvári Tinódi Kórus hangversenye lesz látható, hallható. Este nyolc órától a városi könyvtárban előadások várják az érdeklődőket, természetesen Zrínyi-témakörben.

Éjféltől a belvárosba mennek a megemlékezők, ahol egy fáklyás felvonulást tartanak, amely során az itt található Zrínyi-emlékhelyeket fogják meglátogatni, összesen tizenkilencet. Két órakor szentmise lesz a Szent Rókus-templomban, amit egy virrasztás követ a Zrínyi téren.

Reggel hat órától zenés ébresztővel indul útnak a Zrínyi Miklós Fúvószenekar, majd nyolc órától egy olyan program kezdődik, amire az országban még nem volt példa: szigetvári iskolások, felnőttek olvassák fel a Szigeti Veszedelmet.

Délután egy órától a várban folytatódik a rendezvény, ahol a szigetvári hagyományőrzők bemutatóznak, délután három órakor ismét megfújják hangszereiket a szigetvári zenészek, és a várból elindul majd egy menetzene, ami ugyanazokat a helyeket fogja körbejárni, amiket éjjel a fáklyások már körbejártak.

Délután kettő órától a szigetvári zeneiskolában is programok várják az érdeklődőket, először Németh Csenge és Tölgyesi Rita ad koncertet, majd öt órakor a Szívhúrosok csapnak a húrok közé.

Hat órakor egy új zeneiskolai együttes zenél a dzsámiban, a Violinok hegedűegyüttes, majd este hét órakor tartják a záróünnepélyt, amiben szintén szigetvári művészek vesznek részt.

Deichler András az esemény végén elmondta, hogy a jövőben tovább erősítenék az 1566-os számot: „szeretnénk egy olyan programot elindítani, amiben 1566 darab időtálló, fém koszorúnak szeretnénk gazdát találni. Ez az ötlet jelenleg tervezés alatt van, de ha minden a terv szerint halad, akkor jövőre már bárki házát ékesítheti az egyedi koszorú.”

(Fotók: Piros Dorottya és Pandur Gábor)

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét