2022-ben még nagyobbat fog szólni a Pécsi Nemzetiségi Hagyományőrző Fesztivál!

Ugyan a járványhelyzetben továbbra sem egyszerű rendezvényeket szervezni, 2021 abszolút sikeres év volt a helyi Nemzetiségi Tanács számára, 2022 pedig még ennél is jobb lehet. Egy, a város különböző népcsoportjai és civil szervezetei számára berendezett iroda átadása mellett tavaly színes programok – mint a nagy sikerrel debütált hagyományőrző fesztivál – lebonyolításával is tarkították az esztendőt, amelyről Auth István nemzetiségi tanácsnok beszélt lapunknak, az idei célokat is némileg előrevetítve. 

Ahogy 2020-ban, úgy 2021 első felében is megnehezítette a működést a koronavírus-járvány: az első félévben a városéhoz hasonlóan a nemzetiségi önkormányzatok testületei sem üléseztek, ahogy a Nemzetiségi Tanács sem. Ennek ellenére impozáns programkínálat állt össze tavaly.

Jeles események: 

 • Június 16-án került sor a pécsi Nemzetiségi és Civil Iroda ünnepélyes megnyitójára. „Két fő funkciót fogalmaztunk meg az iroda működésével kapcsolatban. A nemzetiségi önkormányzatok és a tanács napi feladatainak segítése mellett fontos, hogy bemutassuk az itt élő nemzetiségeket” – foglalta össze korábban a nemzetiségi tanácsnok.
 • Az átadott irodában elsőként Avanesian Alex, az örmény kulturális központ vezetője nyitotta meg az „Örmény ország 13 fővárosa” című kiállítást és egyben bemutatta „AZ IMÁDSÁG HANGJA ötven nyelven” című kiadványát.
 • Az örmény kiállítás keretében júniusban megrendezték az „Interaktív városnézést” a Babits Gimnáziummal közösen.
 • Júliusban baranyai ortodox templomok képeit csodálhatták meg az irodába látogatók a Pécsi Szerb Önkormányzat által rendezett kiállítás keretében.
 • Októberben a Pécsi Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat „Ruszinok rutin szemmel” című fotókiállításának megnyitójára került sor.
 • November 11-én a Pécsi Német Önkormányzat Márton-napi rendezvénye a Széchenyi téren több száz gyermek lámpás felvonulásával igazi látványosságot jelentett. Ezen a napon magyarországi német tematikájú fotókból nyílt vándorkiállítás az irodában.
 • Szeptember 4-én megrendezték a Nemzetiségi Hagyományőrző Fesztivált a Széchenyi téren, ami hatalmas siker volt.
 • A Nemzetiségek Napját december 18-án, a Pécsi Horvát Színházban tartották. Az előző években a helyi önkormányzat ezen a napon adta át a Faluhelyi Ferenc-díjat, 2021-től immár azonban a Város Napján kerül erre sor. A Nemzetiségek Napja ezentúl nem csak a múltról, hanem sokkal inkább a jövőről szól: olyan fiatalokat ünnepeltek közösen, akik népcsoportjuk kiemelkedő tehetségei, nemzetiségi területen végzett tevékenységükkel pedig kiérdemelték nemcsak saját közösségük, de a város elismerését is.
 • Mindezek mellett a város megújult honlapján nemcsak a város nemzetiségi
  önkormányzataira vonatkozó információk frissültek, hanem a Nemzetiségi Tanács is
  megjelent a honlapon. Emellett követve a digitális világ elvárásait, a Nemzetiségi Tanács
  Facebook-oldalán folyamatosan értesülhetnek az érdeklődők rendezvényekről, programokról, a nemzetiségeket érintő információkról.

2022-es tervek

 • A tervek közt szerepel a tavaly páratlan sikert aratott Nemzetiségi Hagyományőrző Fesztivál megrendezése, melyet az idei évben akár 2 naposra bővítve, testvér- és partnervárosok közreműködésével szervezne meg a Nemzetiségi Tanács.
 • A Nemzetiségi és Civil Iroda továbbra is havonta megújuló kiállításokkal, programokkal nyújt majd betekintést a népcsoportok életébe, szokásaikba, hagyományaikba és egyedi értékeikbe.
 • Ha minden terv szerint alakul, az idei évben első alkalommal, a Nemzetiségek Napján adják át a város nemzetiségi ösztöndíját, mellyel azokat a fiatal tehetségeket szeretnék motiválni, akik a nemzetiségi létben megtalálták saját identitásukat, azonosulni tudnak a kisebbségek közös értékeivel, fontosnak tartják küldetésüket.
A Nemzetiségi Tanács működési szabályzatában meghatározott célja és feladata, hogy a nemzetiségi egyéni és közösségi jogok érvényesülése, a nemzetiséghez tartozók érdekeinek kifejezésre juttatása érdekében koordinálja Pécs városi önkormányzata és a településen működő nemzetiségi önkormányzatok közötti kapcsolatokat, egyezteti azok érdekeit, elősegíti a nemzetiségi jogok érvényesülését.