Egészen különleges, formabontó vándorkiállítás érkezett Pécsre, a Csontváry Múzeumba. A „Tündérkert ezüstje” címet viselő, 220 darab több száz éves erdélyi pénzérméből álló kiállítás darabjait szerdán páncélozott autókkal hozták a baranyai megyeszékhelyre. A kollekció a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tulajdonát képezi, az általuk indított Értéktár Program része. A „Törő-gyűjtemény” kiegészül a pécsi Janus Pannonius Múzeum (JPM) saját, török kori tallérleleteivel és Csernus Tibor festő három alkotásával, melyek szintén az Értéktár Program részét képezik.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere a megnyitón elmondta, különleges missziója az MNB-nek, hogy olyan műkincseket tegyenek elérhetővé, amelyekre korábban nem volt mód. Külön öröm, hogy ezekben a szellemi javakban most a pécsiek is részesülhetnek, ráadásul nem csak a bank által összegyűjtötteket lehet megtekinteni, hanem pécsi leleteket is.

– A pénz talán az egyetlen dolog, ami meg tud maradni az évszázadok alatt, ami kontinuitást tud mutatni. A pénzérme a maga tömör, konkrét információival megteszi a maga utalását a saját korára. Ez pedig egy eléggé hektikus kor volt a három részre szakadt Magyarországgal, a szinte önálló Erdéllyel, ahol ezek az érmék készültek, amelyek iparművészeti, képzőművészeti alkotások is, nem pusztán a kereskedelem eszközei.

Páva Zsolt szerint művészeti értéket is képviselnek az érmék

Dr. Gerhardt Ferenc, az MNB alelnöke is részt vett az eseményen, ahol hangsúlyozta az Értéktár-program fontosságát, a szándékot, hogy a külföldi magyar alkotók magánkézben lévő alkotásai visszavásárlásával közkinccsé tegyék azokat.

Elmondta, Székesfehérvár és Nyíregyháza után Pécs a harmadik vidéki város, ahová eljut a Tündérkert ezüstje kiállítás. Persze még további helyszíneken is tervezik a bemutatásukat.

Tóth Csaba régész, muzeológus ismertette részletesen a gyűjteményt, amit 2014-ben vásároltak meg. A következő évben a Nemzeti Múzeumban kapott helyet, de úgy döntöttek, vándorkiállításon mutatják meg az egész országnak.

Több mint kétszáz pénztallért láthatnak az érdeklődők

Törő István és családja 220 darab, erdélyi fejedelmek által 1562 és 1686 között kibocsátott érmét gyűjtött össze.

Tóth Csaba szerint törekednek arra, hogy minden helyszínen kicsit „mutálódjon”, változzon a kiállítás összetétele. Így itt Pécsen a hasonló korból származó helyi leleteket is meg lehet tekinteni, melyek a török uralom alatti időkből származnak.

A kiállítást a Csontváry Múzeumban lehet megtekinteni 2019. március 17-ig, keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között.

Pécsi leleteket is találni a tárlaton