25 év alatt több tízezer családnak segítettek hazánk első szülőszállásán

A Pécs-Normandia Lions Club 1994-től kezdve biztosít ingyenes szálláshelyet azoknak a szülőknek, akiknek a PTE Gyermekgyógyászati Klinika osztályain kezelik gyermeküket. 25 év alatt közel 60 ezer éjszakát töltöttek a szülőszálláson a kis betegek hozzátartozói, akik így a nehéz idők alatt is közel lehettek a kicsikhez. Az adományok segítségével folyamatosan bővülő, ma már 28 férőhelyes szálláson a klubtagok mindenfajta ellenszolgáltatás nélkül dolgoznak.

A Pécs-Normandia Lions Club által fenntartott és működtetett ingyenes szülőszálláson elsősorban a Pécsett kezelt leukémiás és tumoros megbetegedésű gyermekek, a PTE Gyermekgyógyászati Klinika egyéb osztályain kezelt gyermekek, a koraszülöttek és az Ortopédiai klinikán kezelt gyermekek szülei lakhatnak a gyógykezelés időtartama alatt. A legtöbb szülő Baranya, Tolna, Zala és Somogy megyéből érkezik, de más megyékből is igénybe veszik a szállást.

hirdetés

Az első időszakban még csak két férőhely volt, majd folyamatosan bővült a szállás, 2000-ben pedig felépült az apa-, illetve családos szállás, majd 2009-ben átadták a felújított és kibővített szülőszállás új szárnyát. A körülmények megfelelnek a mai kor igényeinek: két jól felszerelt konyha áll az családok rendelkezésére, ahol elkészíthető a gyermekek kedvenc étele, vagy süteménye is. Hűtőszekrény, gáztűzhely, mikrohullámú sütő, kávéfőző, mosógép, szárítógép, tv, rádió, wifi, számítógép, vagyis a mindennapi élet tartozékai szintén megtalálhatóak.

A családok minél otthonosabbá igyekeznek tenni környezetüket a szálláson

Dr. Véghelyi Erzsébet, a Pécs-Normandia Lions Club alapító tagja pénteki jubileumon röviden ismertette a klub 25 éves tevékenységét számokban: az első évben 67, az ötödik évben 4000, a 10. évben 14 ezer, a tizenötödikben 22 ezer, a 20. évben 35 ezer éjszakát töltöttek a szálláson, 2019-re pedig ez a szám közel 60 ezerre növekedett. Majd megköszönte a magyar államnak, a pécsi klinikának, a pécsi önkormányzatnak, a cégeknek és magánembereknek, a hazai és külföldi Lions Cluboknak a segítségét, támogatását. Kiemelte, az összefogás nélkül nem lehetne ezt a fontos munkát elvégezni.

– A mai nap nem öncélú ünneplés, hanem a hosszú út egyik állomása. Negyedszázaddal ezelőtt kezdtük a munkát, amit mindenképp folytatni szeretnénk. Biztos vagyok abban, hogy a további fejlesztéseknek után nem lesz olyan gyermek, akinek a szülője ne tudna eljönni hozzá és közösségben, támogató közegben eltölteni a sokszor nem könnyű kezelési időt – így Véghelyi Erzsébet.

Dr. Decsi Tamás, a PTE Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója a 25 éves jubileum kapcsán rendezett sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet a klub tagjainak áldozatos munkájára és arra a tényre, hogy egyre nehezebb az ingyenes szülőszállás fenntartásához szükséges pénz – éves szinten közel 7 millió forint – összegyűjtése, melyet a klub több forrásból teremt elő.

– Kérem a társadalom támogatását, hiszen a klub abból a pénzből tud például további ágyakat, vagy akár szobákat létrehozni, amit a különböző rendezvényeken, vagy akár a bankszámlára átutalt összegekkel adományként összegyűjtenek – fogalmazott az igazgató.

Boronkay Gusztáv, a Lions Clubok Magyarországi Szövetségének kormányzója kiemelte, a pécsi klub kitűnik az összes többi, az országban működő szervezet közül is; hiszen nem csak a hagyományos programokat viszik véghez éves szinten, de minden nap szívüket és lelküket kiteszik a rászoruló családok megsegítésének érdekében.

Balról jobbra: Kovács Antal, Velkey György, Decsi Tamás, Boronkay Gusztáv, Véghelyi Erzsébet

– A Lions Club az egész magyar gyerekorvoslást támogatja tevékenységével, amiért elismerést és köszönetet érdemelnek. Rengeteg technológiai fejlődés történt az orvostudományban, de jelentős a kulturális átalakulás is, ami azt jelenti, hogy mikor a gyermeket gyógyítjuk, akkor a családot is. Vagyis az egész családra fókuszálva megpróbáljuk megteremteni a feltételeket, hogy a gyógyulás tartós legyen és emellett a kórházi jelenlét is teljesülhessen a szülők részéről. Ezért nagyon fontosak a szülőszállások – fogalmazott dr. Velkey György, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke

Dr. Kovács Antal, a Pécs-Normandia Lions Clubot támogató Paksi Atomerőmű kommunikációs vezetője nemrég saját gyermekével kényszerült egy éjszakát kórházban tölteni. Mint elmondta, nagyon fontosnak tartja, hogy a klub a szülőszállás létrehozásával segít abban, hogy egy-egy család akár hosszú időre is a gyermek mellett lehessen, mikor annak a legnagyobb szüksége van a szülők jelenlétére.

Hirdetés