30 perced van edzeni? Mutatjuk, Pécsen milyen remek villámedzések vannak!

Ismered a csupán 30 perces, az ebédszünetben is edzésre járóknak kitalált  M.A.X. tréninget? És a pound fitneszt, ahol dobverőkkel a padlót és a levegőt csapkodva őrülhetsz meg, miközben a kalóriák csak úgy olvadnak? Összegyűjtöttünk néhány újdonságot, amiket mindenképp érdemes kipróbálni, ha unod a hagyományos edzéseket.

Rockereknek kötelező a pécsi poundóra!

A pound szó szerinti fordításban ütést, verést is jelent angolul. Ez nagyjából fedi is azt, miről szól a hazánkba nemrégiben berobbant edzésforma. Olyannyira új a dolog, hogy a pécsi Vidos Valérián kívül az országban csak négy másik oktató tart ilyen típusú órákat, tudtuk meg az edzőtől.

– Az edzés bemelegítéssel és nyújtással együtt körülbelül 60 percet vesz igénybe. Négy folyamatosan váltakozó alapállást tartalmaz, egyáltalán nem bonyolult, és az ember korától és edzettségi szintjétől független bárki végig tudja csinálni a kardió-tréninget. A jógából és a piláteszből indult, bár dinamikusabb ezeknél, itt nincsenek hirtelen mozdulatok. Két dobverőt használnak a sportolók a gyakorlatokhoz, melyeket saját tempójukban és közérzetükhöz mérten végeznek el. És persze az egyik legfontosabb eleme a zene, ami leginkább a rockosabb számok kedvelőinek jön be – foglalta össze Vidos Valéria. Elmondta, ugyan Pécsett még csak néhány hete tart a pound fitnesz bemutatása, a visszajelzések nagyon pozitívak.

Szeptember közepe táján vadi új helyszínre költöznek majd az órák, Kertvárosban a Testszervíz nevű terembe   

KiMAXolni az ebédidőt? Simán!

A M.A.X. tréning egy újabb sikersztori az európai fitneszstúdiókban. Az intenzív, egész testet megmozgató edzés fókuszában az izom- és alakformálás áll. A Svájcból származó alapprogram 30 perces, nagyon pörgős és konkrétan meghatározott gyakorlatsorokból áll. A pécsi Rudolf Nikoletta a félórás izzasztás után még 30 percet ráhúz tanítványaival, amikor is általában hasizomgyakorlatokat végeznek.

– Az elképzelés onnan indult, hogy sokaknak nincs idejük eljárni edzeni, így szükség volt egy olyan tréningre, ami intenzív, de rövid ideig tart. 30 percet akár az ebédszünetben is lehet tornázni, főleg külföldön nagy divat ez. Az edzés alatt a 45 másodperces terhelési szakaszokat 15 másodperces pihenő szakaszok követik. Az állóképességi edzéselemeket step lépcsőn, illetve mellette hajtjuk végre. Az erősítő programelemek a láb- és farizomzatra, a felső végtagok és a törzs izomzatára fókuszálnak. Ez egy mentális és fizikai kihívás, de könnyen követhető gyakorlatsorokkal – magyarázta Rudolf Nikoletta. Kiemelte továbbá a motiváló, egyedülálló zenei programot, ami még izgalmasabbá teszi az edzéseket, egyben a terhelési és pihenési fázisokhoz lett kialakítva.

A M.A.X. tréning központi eleme a step lépcső

Nemrég jelent meg Pécsett a japán csoda, edzés és terápia egyben

A KAATSU egy Japánból származó, rendkívül hatékony, biztonságos és forradalmi módja az erőedzésnek. Pécsett nemrég jelent meg, jelenleg 2 fitneszteremben érhető el az eszköz. Az edzés során az alsó és felső végtagok véráramlásának korlátozása történik pneumatikus (sűrített levegővel működő) szalagok segítségével. Saját testsúllyal, szükség esetén kis súlyokkal, illetve magas ismétlésszámmal végzik az edzéseket. A teljes test edzése nagyjából 45-50 percet vesz igénybe, tehát aránylag gyorsan elérhető a végtagok kifáradása.

Vida Ákos edző szerint heti kettő, legfeljebb három KAATSU edzés ajánlott, rendszeres alkalmazásával gyors, látványos változás érhető el pár hónap alatt, melynek mértéke természetesen egyénfüggő.

– A KAATSU több területen is hatékonyan alkalmazható. Akár élsportban, akár rekreációs szinten, de rehabilitációban is rendkívül hasznos edzésmódszernek bizonyul. Alapvető hatása elsősorban az izomerő, illetve az izomkeresztmetszet növelése, emellett az állóképességet és a gyorsaságot is fejleszti. Az edzésmódszer sajátosságainak köszönhetően az ízületi sérülés teljes mértékben megelőzhető, ami a nagy súlyokkal végzett edzésekről nem mindig mondható el – magyarázta a szakember.

Vida Ákos naponta edz súlyzókkal, de sosem érezett olyan gyors, nagymértékű fáradást, mint a KAATSU-val

Hirdetés