370 lakásos lakópark épülhet a Pécs Plaza mellett

Képünk illusztráció - Forrás: Pixabay.com

Tizenkét milliárd forintból a Vörös Autóház korábbi területén húznák fel a több lakótömbből álló épületegyüttest, a Pécs Plaza mellett.

A Pécsi Építési Szabályzat (PÉSZ) küszöbön álló módosításának egyik célja, hogy a város szégyenfoltjai, például barnamezős, azaz volt ipari területek új funkciót kapjanak. Ennek jegyében több befektetővel is tárgyalt az elmúlt hónapokban a pécsi városvezetés, közülük az egyik úgy döntött, hogy megvásárolja a volt Vörös Autóház területét Kertvárosban, a Pécs Plaza szomszédságában. 

Ruzsa Csaba, Pécs gazdasági alpolgármestere a PécsMának elmondta, az építőipar a járvány okozta válságban is erős maradt, folyamatos a befektetői érdeklődés, sokan szeretnének lakásokat építeni Pécsett. A szóban forgó területen az új PÉSZ előírásainak megfelelő, több lakótömbből álló lakópark épülhet fel, összesen 370 lakással, 11,8 milliárdból. A beruházó többek között vállalta, hogy új utat épít az ingatlan mellett, ami a várhatóan megnövekedő forgalom miatt fontos. Az új építési szabályzat garantálja azt is, hogy megfelelő számú parkoló és zöldterület is létesüljön az ingatlanon, valamint hogy a terület beépítettsége a megkívánt szint alatt maradjon.

Az alpolgármester úgy véli, a beruházás a pécsi gazdaságot is segíteni fogja, hiszen a befektető döntően helyi vállalkozásokat tervez bevonni az építésbe. A PÉSZ-módosítás után az építési engedélyeztetés következik, így várhatóan ősszel indulhatnak meg a munkálatok.

Ruzsa Csaba szerint az elvándorlást is mérsékelheti a beruházás, hiszen helyi családoknak, fiataloknak jelent majd alternatívát a lakópark, ahol nyilvánvalóan nem mecsekoldali, vagy belvárosi áron lehet majd modern kialakítású és energetikájú lakásokhoz jutni. A pécsi Vásártér tervezett nagyszabású megújítása ezzel a projekttel együtt komoly fellendülést hozhat ebben a városrészben – véli az alpolgármester.

A PÉSZ módosítására a héten az önkormányzat illetékes bizottságai, jövő kedden pedig az online “közgyűlés” mondhatják rá az áment.

Hirdetés