5 „életmentő” érv a szobanövények mellett

Aki növényőrült, az tudja, hogy a zöld, leveles szépségek között lenni rendkívül megnyugtató. A szakemberek szerint azonban nem csak a kedélyállapotunkon tudnak javítani a szobanövények, jótékony hatással vannak az egészségünkre, tisztítják a levegőt, segítenek a szorongáson, valamint enyhítik a stresszt és az álmatlanságot is.

hirdetés

Javítják a kedélyállapotunkat

Az emberiség mindig is közel állt a természethez, és a legtöbbünknek tudat alatt is célja a beltéri környezetünkbe is becsempészni valamilyen módon a természet közelségét. Balázs Viktória, a PTE Farmakognóziai Intézetének doktorandusza szerint egyes felmérések azt mutatják, hogy a legtöbben a napjuk 80-90 százalékát beltérben töltik, jellemzően irodákban vagy otthonukban. Az őket körülvevő környezet pedig nagymértékben befolyásolja nemcsak a közérzetüket, kedélyállapotukat, hanem az egészségüket is.

A szobanövények egy kis szeletét adják a természetességnek, mégis megállapítható, hogy jelenlétük hozzájárul a stressz alacsonyabb szinten tartásához, a teljesítmény fokozásához, és a megfelelő mentális állapothoz.

Tisztítják a levegőt

Továbbá a beltéri növények levegőtisztítóként működhetnek, csökkenthetik a szoba légterének szennyezőanyag-mennyiségét.

– A növények alapvető működési folyamataihoz tartozik a fotoszintézis és a transzspiráció. Ezek a folyamatok lehetővé teszik, hogy a szobanövények szabályozzák az adott helyiség pára-, és oxigéntartalmát. A beltéri levegőszennyező anyagok leggyakoribb típusai közé tartoznak a különböző részecskék (por, füst), bioaeroszolok (penészgombák, spórák), és gáznemű szennyeződések (nitrogén-dioxid, szén-monoxid, kén-monoxid, ózon). A növények amellett, hogy képesek bizonyos szennyező anyagokat megkötni, a fotoszintézis folyamatával oxigén termelésére alkalmasak – mondja el Balázs Viktória.

Segítik elűzni az álmatlanságot

Az álmatlanság kezelésében is szerepet kaphatnak növények. A levendula, nyugtató hatása miatt közkedvelt gyógynövény, szárított virágait „álompárnákba” szokták helyezni, amely segíti az elalvást.

Javítják a munkamorált

Ahogy Balázs Viktória elmeséli, több országban végeztek vizsgálatokat azzal kapcsolatban, hogy a szobanövények hogyan befolyásolják a teljesítőképességet, munkamorált. A növények közt tanulók és dolgozók esetében megfigyelték, hogy pozitív hatás tulajdonítható a növényekkel tarkított környezetnek az érzelmi intelligencia, a stresszmentes munkavégzés, a diszkomfortérzet megszűnésének terén. A legtöbben arról számoltak be, hogy a munkaterület otthonosabbá, barátságosabbá vált, így a munkakedv megnövekedésével fokozódott a teljesítmény.

Könnyebbé válik a légzés is mellettük

A szakember szerint a kutatások során olyanok is voltak, akik könnyedebb légzésről, és a nyálkahártya-irritáltságuk megszűnéséről is beszámoltak. Ennek hátterében valószínűleg az áll, hogy a szobanövények képesek megkötni a levegő szennyezőanyagait, ezáltal tisztítani a helyiség levegőjét.

Melyik szobanövényt szerezzük be?

A formaldehid az egyik legfőbb beltéri levegőszennyező, előfordulhat erdőtüzekben, cigarettafüstben, kipufogógázokban egyaránt, a szmog egyik összetevője, de mivel jó fertőtlenítő- és tartósítószer, így az ipar sok területén hasznosítják. Megkötésére számos szobanövény alkalmas, így a borostyán, a krizantém, a buzogányvirág, a szobai futóka, a csüngő csokrosinda vagy zöldike, a csüngőágú fikusz, a sárkányfa.

Fikusz mindenképpen legyen otthon

Számos használati tárgy alapanyaga, a xilol és benzol kémiai oldószerek megkötésére alkalmas a sárkányfa, az agglegénypálma vagy zamionpálma.

Legintenzívebb szén-dioxid-felhasználók közé tartoznak a fikusz fajok: a lantlevelű fikusz, csüngőágú fikusz, szobafikusz, valamint a könnyezőpálma, és sárkányfa.

A szén-monoxid megkötésében kiemelkedők a fikuszok mellett a könnyezőpálma, a sárkányfa, valamint a különlegesebb levéldísznövények sorát gyarapító nyílgyökér.

Az ózon megkötésében a szanzavéra vagy anyósnyelv, a csüngő csokrosinda, és a szobai futóka emelhető ki.

A fokozott oxigéntermelő szobanövények közé sorolható a szanzavéra és a vitorlavirág.

Hirdetés