A fitneszguruk hangzatosabbnál hangzatosabb gyakorlatokat találnak ki, hogy becsábítsák a népeket az edzőterembe. Ezzel nincs is semmi baj, de a rengeteg gyakorlat között el lehet veszni, így pedig könnyen találkozhatunk olyan mozdulatsorral, mely inkább árt, mint használ. Pécsi gyógytornász óva int: bizonyos gyakorlatokat jobb inkább hanyagolni. Mutatjuk, melyek ezek.

hirdetés

Bevalljuk: farkast kiáltottunk, ugyanis nem lehet határozottan kijelenteni semmilyen gyakorlatról, hogy mindenkire ugyanolyan rossz és káros határral van, inkább azt lehet mondani, hogy bizonyos gyakorlatoknak léteznek jó és rossz végrehajtási módszerei. Szakálas Judit pécsi gyógytornász szerint azonban vannak olyan mozdulatsorok, melyeket nagyon ritkán csinálnak jól, és az esetek nagy többségében inkább ártalmasak, mint hasznosak.

Lebegőfelülés

Meglepő módon a lebegőfelülés egy tiltott gyakorlat, mivel szinte lehetetlen úgy csinálni, hogy ne legyen káros a gerincünkre nézve. A lebegőfelülés ugyanis a porckorongokra nyíró erővel hat, hiszen a helyes végrehajtás során a keresztcsont nem emelkedhet el a talajtól, márpedig ezt rendkívül nehéz kivitelezni.

– Személyi edző jelenléte mellett, vagy ha profik vagyunk és értünk hozzá, akkor persze végezhetjük a gyakorlatot, csoportos órákon viszont érdemes kihagyni, mert a gyors végrehajtás miatt szinte biztos, hogy rosszul fogjuk csinálni – így Szakálas Judit.

Ezt így ne végezzük, ha lehet!

Lábemelés

A sokak által hasizomgyakorlatként végzett lábemelést is inkább hanyagoljuk, ha egy mód van rá, hisz a már korábban említett keresztcsonti rész ennél a gyakorlatnál sem marad lent a földön. Csak abban az esetben lesz jó a gyakorlat, ha figyelünk rá, hogy a derekunk a földön maradjon, ám ez csak lassan végrehajtva elképzelhető.

Matrózfekvőtámasz

A speciális fekvőtámaszokkal sok helyen találkozhatunk, mégis, kezdőként abszolút nem ajánlott a gyakorlásuk. Bármi olyan gyakorlat, ami a hagyományos szűk, vagy széles teljes karhajlítás-nyújtáson túl erőlteti a testünket, azt inkább felejtsük el! Ilyen a matrózfekvőtámasz, az egykezes fekvőtámasz, de ide sorolhatjuk a hullámfekvőtámaszt és az artista fekvőtámaszt is. Ha nem is ismerjük ezeket a gyakorlatokat, akkor ez maradjon is így!

Teljes felülés

A helyes végrehajtás Szakálas Judit szerint az, hogy hajlítottak a lábaink, talpunk a talajon. Kezeink a tarkón, könyök hátrahúzott helyzetben, lapocka zártan, onnan pedig addig emelkedhetünk fel, amíg a keresztcsont, vagyis a gerincünk legalsó része lent van a földön. Bár már az is elég lenne, ha a lapocka alsó része épphogy elemelkedne a talajtól. Fontos, hogy a plafon felé törekedjünk, ne a lábaink felé.

– Ha a keresztcsontunk elemelkedik a talajtól, akkor már nem csak hasizommal dolgozunk, hanem a csípőhajlító izom is bekapcsolódik a munkába, ez az izomcsoport tulajdonképpen ránt egyet a gerincünkön, ami természetesen nem tesz jót – mondja a szakember.

A burpee-t is lehet rosszul csinálni!

Mindenki nagy kedvencét, a négyütemű fekvőtámaszt, modern nevén a burpee-t is lehet rosszul csinálni! Ha a fekvőtámasz utáni guggolást domborítva végezzük, akkor nagy bajokat okozhatunk a hátunknak! Már csak azért is, mert a burpee-t nem tanítják lassan, rögtön belecsapkodnak az oktatók a lecsóba, ezért nem tűnik fel senkinek, hogy éppen a gerincünket nyírjuk ki.

Hirdetés