Másodszorra kaptuk meg a nagypénteket munkaszüneti napnak, aminek köszönhetően már négynapos húsvéti hosszú hétvégét élvezhetnek a családok. A gyerekek ilyenkor szinte követelik a játékot, minden évben újat kitalálni a fáradhatatlan porontyoknak azonban nem egyszerű. Mutatunk néhány ünnepi játékot a klasszikus tojáskeresésen és a közös tojásfestésen túl.

hirdetés

Locsolás helyett kerti vízhordó játék

Ha jó az idő, és locsolókra sem kell számítani, akkor érdemes az ünnepek alkalmából kicsit vizezni a kertben. Tegyünk le a földre öt hulahoppkarikát, ez fogja jelenteni a pályát, majd kövekkel vagy rajzlapok segítségével alakítsuk ki a karikákat összekötő széles folyót. Hozzunk ki poharakat, és töltsük meg vízzel. Minden játékos fogjon a kezébe egy poharat, majd határozzuk meg, hogy milyen módon kell eljutni az első karikától az utolsóig. Ráadhatunk például békatalpakat a gyerekekre, vagy kiköthetjük, hogy csak négykézláb szállíthatják a poharat, a cél az, hogy minél több víz maradjon a célba érkező játékosok poharában.

Tuti csapatépítés: Szerezd meg a Tojást!

A halloweeni tökkereső verseny nyomán jött létre, a fogócska és a tojáskereső verseny keresztezéséből a Szerezd meg a Tojást! játék. Osszuk kék és piros csapatra a bulizókat, majd az előre, egy kis festékpöttyel megjelölt tojásokat rejtsük el a házban, és a kertben (8-12 tojást készítsünk csapatonként) úgy, hogy a csapatok ne lássák. A játékterületen színnel nem megjelölt tojásokat is elrejthetünk, hogy megzavarjuk a játékosokat – természetesen ezt senki sem viheti el. Ezután jelöljünk ki 2-2 tojáslopót a csapatokban, a többi játékos tojásvadász lesz, és határozzuk meg a játékterület két végében a két csapat bázisát, ide kell majd a tojásokat gyűjteniük. Kezdődhet is a játék!

A tojásvadászok csak a saját színű tojásaikat vihetik el, a tojáslopók pedig csak a tojásvadászoktól megfogással lophatják el a már megszerzett prédát. A bázisba lehelyezett tojásokat már nem viheti el senki. Az nyer, aki a meghatározott időn belül a legtöbb tojást szerzi: a saját színű két pontot, a lopott három pontot ér.

Nagyobb, ügyesebb gyerekeknek: tojásdobás

Nagyobb gyerkőcöknek ajánlott játék a tojásdobás, melynek a lényege, hogy minél közelebb kell hajítani, gurítani a tojásokat az előre megrajzolt vonalhoz. A vonalat krétával vagy egy kifeszített madzaggal jelöljük ki, majd osszunk ki keményre főzött tojásokat a csapatoknak. A cél pofonegyszerű: az nyer, aki minél közelebb gurít a célhoz. A tojásokra érdemes vigyázni, mert könnyen törnek, esetenként érdemes dobás helyett gurítani.

Tojástapogatós verseny 

Kössünk kendőt az egyik versenyző szemére. A feladat az, hogy négykézlábra ereszkedve annyi tojást kell összegyűjtenie öt perc alatt, amennyit csak tud. Egyszerre csak egy gyerkőc tapogasson, aztán jöhetnek a versenytársak. A tojást váltsuk be valamilyen nyereményre, például három megtalált darabért járjon egy kis édesség, így mindenki nyertes lehet a végén.

Térképes kincskeresés húsvéti kiadásban

A klasszikus tojáskereső-verseny felturbózott változatát imádni fogják a gyerekek. Készíts térképet a lakásról, házról, kertről, és rejtsd el a tojásokat olyannyira, hogy csak a térkép segítségével tudják megtalálni a „kincseket” a versenyzők. Fokozhatjuk az izgalmakat, ha mindezt időre kell megtenniük – a leggyorsabb győz – esetleg még meg is vannak számozva a tojások, hogy azokat sorrendben kelljen begyűjteni.

Hirdetés