Alig több mint egyórás vita után a pécsi közgyűlés elfogadta a város idei költségvetését. A város idén 55,3 milliárd forintból gazdálkodhat, adóemelések ebben az évben sem lesznek.

Páva Zsolt polgármester (Fidesz-KDNP) kiemelte, alaposan előkészített munka folyt. A cél az volt, hogy stabil, biztos, kiszámítható költségvetést készítsenek, amely legyen takarékos is. A város nem tervez ingatlanértékesítést, nem így hozta egyensúlyba a költségvetést. Növekedtek az állami normatívák, emelte ki Páva Zsolt. A polgármester hangsúlyozta, tavaly 12,2 milliárd forintnyi adóbevétel folyt be, ez rekord, az adóbehajtás fontossága továbbra is kiemelt feladat. A polgárok adóemelésre ugyanakkor nem kell, hogy számítsanak, semmilyen adóforma nem emelkedik 2019-ben sem. Most likvid hitelkeret nem szerepel a költségvetésben, de tárgyalnak erről a kormánnyal, ezt tavaly is igénybe vette a város, majd év végén vissza is fizette a felvett összeget. A költségvetésnek 55,3 milliárd a főösszege.

Gulyás Emil (MSZP) szerint a büdzsé nem javítható olyan mértékben, hogy egy valódi ellenzék számára elfogadható legyen. Gulyás hozzászólásában a szintén ellenzéki, ÖPE-s Kővári Jánost támadta. Kővári szerint „megtisztelő”, hogy az MSZP-nek a költségvetésről éppen ő jut eszébe, de az érdekes, hogy számokat nem nagyon hallott a szocialisták részéről. Kővári felvetette, jó lenne, ha az MSZP polgármesterjelöltje inkább itt lenne a közgyűlésben, és elárasztaná javaslataival az önkormányzatot, de ezt nem teszi.

Fodor Ibolya (független) a civil szervezetek támogatásának időarányos megküldéséért szállt síkra.

Kunszt Márta (DK) szerint ez a „szemfényvesztés költségvetése”, és szerinte „zárványba tesznek” egy hatalmas adósságot, a következő megválasztott testületre tolva az adósságállományt. Őri László (Fidesz-KDNP) Kunszt Mártának címezve azt mondta, nem ártana némi önkritikát is gyakorolnia, hiszen a korábbi, szocialista városvezetés által például az Expo Centerre felvett hitelt azután is fizethetik a pécsiek, hogy az előző vezetés már régóta nincs a város élén.

Kővári János (ÖPE) azt mondta, szükség van a bírálatokra, de javaslatokat is kell tenni az ellenzék részéről, ezt meg is tette, többek között az e-buszok beszerzését, a közvilágítás további energiatakarékos cseréjét, energetikai korszerűsítést említve, ezek ugyanis meglátása szerint többmilliárdos megtakarítást jelenthetnek.

Fogarasi Gábor (Jobbik) szerint ez októberig tervezett költségvetés, és még sokszor fogják módosítani.

A közgyűlés végül a város költségvetését 19 igen, 4 nem és 2 tartózkodás mellett elfogadta.

Megújuló rendelőintézet, a Pécsi Balett viszi a nyári színházat

Más napirendek mellett döntött a közgyűlés a Veress Endre utcai rendelőintézet felújításának többletigényéről. Őri László (Fidesz-KDNP) utalt rá, egy nagyszabású egészségügyi fejlesztés folyik a városban, ennek a része az uránvárosi egészségügyi centrum felújítása is.

Határozott a közgyűlés arról is, hogy a nyári színházat a jövőben ne a Horvát Színház (amely átkerült a horvát önkormányzathoz), hanem a Pécsi Balett Nonprofit Kft. működtesse.

A közmunka idei finanszírozásának kérdéseit is tárgyalta a pécsi közgyűlés. Kunszt Márta (DK) az iránt érdeklődött, csökkent-e a közmunkások száma Pécsett, majd miután Páva Zsolt polgármester közölte, jelentősen csökkent a számuk, a DK-s képviselő azt mondta, örömteli, hogy el tudtak helyezkedni a munkaerő-piacon, más szempontból viszont sajnálatos, hiszen a városfenntartásból hiányoznak majd.

Egy kulturálisintézmény-változásról is tárgyalt a testület. Őri László alpolgármester ismertette, hogy a jövőben a természettudományi kiállítás a megyeháza épületébe, a volt földhivatal ingatlanjába költözhet, erről egyezett meg a közelmúltban a múzeumigazgatóság a kormányhivatallal. A Szabadság út 2. alatt pedig a Néptánc és a Népzene Háza jöhet létre, a Mecsek Táncegyüttes közreműködésével. Kővári János (ÖPE) szerint további gondolkodásra volna szükség az ügyben, így azt kérte, inkább a következő ülésen tárgyalják az ügyet, amit végül a közgyűlés többsége meg is szavazott, így elnapolták a kérdést. Juhászné Müllner Marianna, a Fidesz frakcióvezetője azonban azt jelezte, félreértésből szavazták meg az elnapolást (Fogarasi Gábor jobbikos képviselő erre úgy reagált, miért nem figyeltek). Némi eljárásjogi vita után a testület ismét napirendre vette a kérdést, mint Őri László közölte, egy lehetőséget szalasztana el a város, ha nem döntenének most róla, de annak a veszélye is fennáll, hogy az ingatlan kikerül az önkormányzat vagyonából, ha nem adnak neki új, múzeumi funkciót.

Az ülésen Kővári János (ÖPE) az élményfürdő tervei kapcsán tett fel kérdést, szerinte több probléma is van a tervezett beruházással. Páva Zsolt polgármester hangsúlyozta, nincsenek szabott határidők, a legfontosabb kérdés, hogy fenntartható legyen a beruházás. Kulcskérdés a meleg víz, a nagykozári telephelyről ez nem biztosítható, ezt szakértői vélemény állapította meg, ezért kezdenének fúrást a bőrgyár területén.

Hirdetés