Azok a jegyespárok, akik idén esküsznek, már lassan elkezdik nézegetni a tökéletes helyszínt, feltérképezni a lehetőségeket. Bár elsőre úgy tűnik, hogy kevés alternatíva van Pécsen, de ha az ember nyitott az újdonságokra, izgalmas, már-már extrém helyszíneken is kimondhatja a boldogító igent. Mutatunk 8 szokatlan pécsi helyszínt a polgári esküvőre és az azt követő állófogadásra.

Mindenekelőtt a jegyespároknak Pécsett a Kossuth téren, anyakönyvvezetőnél kell bejelenteniük házasságkötési szándékukat. Ekkor kell nyilatkozniuk arról is, hogy hol szeretnék lebonyolítani a polgári szertartást. Dr. Horváth Endre, az önkormányzat hatósági főosztályának vezetője elmondta, amennyiben a házasulandó felek olyan külső helyszínt választanak, ahol korábban még senki sem kötött házasságot, úgy az Anyakönyvi Hivatal előzetesen megvizsgálja azt, megnézi, hogy alkalmas-e a házasságkötésre, ideértve a megközelíthetőséget, rendezettséget és a biztonságot is. A külső helyszínt a jegyző engedélyezheti, arra viszont érdemes figyelni, hogy szabadtér választásakor alternatív esőhelyszínre is szükség van. 

Mozivászon előtt: Cinema City és Uránia Mozi

Nem is gondolnánk, hogy a pécsi mozik is vállalnak esküvőt, méghozzá nem is akármilyet! Filmőrülteknek tökéletes választás, garantált, hogy a násznépnek és az ifjú párnak is maradandó élményt okoz moziban koccintani. Az Urániában például egybe kelhetünk a vászon előtti óriási színpadon, a háttérben pedig előre egyeztetett film, vagy képi anyagokat is szívesen levetítenek nekünk.
Hol? 7632 Pécs, Megyeri út 76. (Cinema City); 7624 Pécs, Hungária u. 19. (Uránia Mozi)

Csodálatos kertben: északi várfalsétány

A nemrég felújított északi várfalsétány meghitt, intim, történelmi hangulatot áraszt: a pécsi városfal Magyarország leghosszabb középkori fala. A székesegyház mögött húzódó kilátókkal és mandulafákkal díszített sétány mesés hangulatú, garantáltan örök élmény lesz, ha itt csattan el az első házas csók.
Hol? 7625 Pécs, Aradi vértanúk útja

Szabaduló szobában: Para Park

Bár még nem volt rá példa, Pécs egyetlen szabaduló szobájában is van lehetőség házasságkötésre. Számítani kell rá, hogy a helyiség kicsi, mindössze 15-20 négyzetméteres, szabaduló őrülteknek mégis ideális egy meghitt polgári szertartásra és egy koccintásra a szűk családdal, egybegyűltekkel.
Hol? 7621 Pécs, Váradi Antal utca 8.

18. századi terménytárolóban: Magtár Látogatóközpont

A Pécsi Egyházmegyéhez tartozó felújított, csodálatos Magtár Látogatóközpont teraszán, illetve a kávézó részen is össze tudunk házasodni. Horváth-Baán Anikótól, a Pécsi Egyházmegye kommunikációs és kulturális koordinátorától megtudtuk, hogy csak abban az esetben kelhetünk egybe a Magtárban – ahogy a Pécsi Egyházmegye többi helyszínén is –, ha egyházi esküvőt is tartunk.
Hol? 7621 Pécs, Dóm tér 6.

A föld alatt: középkori káptalani pincék

Pécsen egyre több földalatti járatot nyitnak meg a nagyközönség előtt, némelyikben pedig még szertartást is engednek tartani. A Janus Pannonius Múzeum szervezésében a Kőkertből szokott indulni egy izgalmas séta a középkori Pécs mélységeibe, és bár még nem érkezett kérés esküvőre, Gerner Andrástól, a Janus Pannonius Múzeum sajtóreferensétől megtudtuk, hogy nem zárkóznának el a kérés elől.
Hol? 7621 Pécs, Káptalan u. 4.

Intim belső udvarban: Auguszt Ház

A nyugalmat árasztó bensőséges kert a találkozások, egyben az egyedüllétek helye. A mediterrán hangulatot árasztó, nagy medencével kibővített zárt kert ideális helyszín akár 100-120 fős szertartásra is, a külvilág fürkésző tekintetétől elzárt helyiségben egy álom lehet egybekelni.
Hol? 7626 Pécs, Orsolya u. 8.

Rusztikus galériában: Nádor Galéria

A Nádor Galéria Art&Med Kulturális Központot is választották már párok a polgári esküvőjük és az azt követő állófogadás helyszínéül, és milyen jól tették. A rusztikus belsővel rendelkező, történelmi múltú helyiség a Nádor komplexum kávéháza volt, hangulatában pedig máig idézi a közel kétszáz éves szállót.
Hol? 7621 Pécs, Széchenyi tér 15.