Szombaton tették le az alapkövét annak az idősotthonnak, amely Pécs-Hirden épül meg, a 60 főt befogadni képes épületegyüttes a tervek szerint egy év múlva készül el.

A baranyai reformátusok első idősotthona épülhet meg Pécs-Hirden, a 850 millió forintos kormányzati támogatással megvalósuló beruházás alapkövét szombaton tették le. Az eseményen a résztvevőket mások mellett köszöntötte Győrfi Bálint, a Baranyai Református Egyházmegye esperese is.

Szombaton tették le az intézmény alapkövét

– Mint ismert, a katolikus és az evangélikus egyháznak is van már régóta jól működő idősotthona, egyedül a reformátusoknak nem volt mindezidáig – hangsúlyozta az avatóünnepségen az újságíróknak Hoppál Péter, Pécs országgyűlési képviselője. – 25 évvel ezelőtt létrejött az az alapítvány, amelyik kifejezte a szándékot, nagyon fontos lenne, hogy a pécsi és baranyai református egyházban élő idősek számára is jöjjön létre egy ilyen intézmény. Nagy örömünkre szolgál, hogy a polgári kormányzat a reformáció 500., jubileumi évéhez illeszkedően 2017-ben és 2018-ban a támogatási listán elfogadta a Baranyai Református Egyházmegye kérvényét is, és a hirdi idősotthonra 850 millió forintos vissza nem térítendő állami támogatás érkezett.

Hoppál Péter elmondta, az épület alapjai már el is készültek, hamarosan a falak is kezdenek emelkedni. Az épületegyüttes 1-2 fős apartmanokban 60 személyt tud majd fogadni; főzőkonyhát, orvosi szobát, fodrászatot, gyógymasszázskezelésekre alkalmas helyiséget is kialakítanak. A képviselő hozzátette, mivel a tervezés már három évvel ezelőtt történt, és az akkori árakhoz igazították az értékbecslést, az építőipari árak emelkedése miatt most úgy látják, a keret a tető alá hozatalra, a szerkezetkész állapotra lesz elég, bíznak abban, hogy további forráskiegészítésre számíthatnak.

– A pécs-baranyai református közösség több évtizedes álma válik ma valóra – emelte ki Őri László, Pécs alpolgármestere. – A mai nappal egy összefogás is eredményre vezetett. Az elmúlt évtizedekben a református közösség tagjaiban megvolt az az elszántság és kitartás, hogy ezt a régi álmot valóra váltsák, az összefogás szélesedésével sikerült újabb támogatókat megnyerni az ügynek. Elsők között karolta fel az ügyet Hoppál Péter, Pécs országgyűlési képviselője, a városa is az összefogás részese volt, az egyházmegye is támogatta az elképzelést, de a sikerhez a magyar kormány támogatása különösen fontos volt.

Őri László hangsúlyozta, pécsi városvezetőként örül annak, hogy az elmúlt években Pécsett a történelmi felekezetek kivették a részüket az oktatási intézmények fenntartásából, és megjelentek a szociális ellátórendszerben is. Mostantól a baranyai református közösség is belép ebbe a rendszerbe, és 21. századi körülményeket tudnak biztosítani az ide majd beköltöző idős pécsieknek.

hirdetés