9 dolog, amit ne hagyj ki áprilisban OTTHON!

Sajnos nincsenek arra biztató jelek, hogy áprilisban csodával határos módon hirtelen elvonulna a koronavírus. Pedig bárcsak! Mivel úgy tűnik, fel kell tehát készülni egy újabb hónap otthonmaradásra, gondoltuk, összeállítjuk szokásos programajánlónkat, ezúttal kissé rendhagyó módon. Íme. 

hirdetés
Uránia Mozi

1. Nevessünk sokat, akkor minden jobb lesz!

Ugyan a járvány miatti aggodalom okán manapság senkinek nincs kedve annyit tréfálkozni, a nevetés mégis gyógyír lehet az otthon töltött órák sokszor melankolikus, unalmas hangulatára. Április 1-e tökéletes alkalom arra, hogy otthon megtréfáljuk egy kissé a családot, ezzel némi jókedvet és nevetést csempészve a szürke (hétköz)napokba. Ha más nem is, a gyerekek biztosan örülnének. Például ITT találunk néhány ötletet is, csak saját felelősségre.

A nevetés minden búra és bajra gyógyszer

2. Az alkotás eltereli a gondolatokat

Márciusban indult és még áprilisban is tart a Pécsi Alkotóműhely programsorozata, melynek lényege, hogy kicsit színesebbé tegyék ezt a nehéz időszakot. Minden héten újabb és újabb tárgy elkészítését mutatják be részletesen a lelkes kézműveseknek: többek között kalap, társasjáték és húsvéti díszek is bekerültek a repertoárba. További információ ITT.

Pontosan megmutatják az elkészítést, így a nem túl profin varróknak is van esélyük jól csinálni

3. Néha hagyjuk el a lakást, amíg még lehet, de csakis a szabályok betartásával!

A félreértések elkerülése végett: mi is azt mondjuk, hogy aki teheti, maradjon otthon! De annak nincs értelme, hogy szép lassan belebolonduljunk a bezártságba. Menjünk ki néha sétálni egy kicsit, vagy sportoljunk. Ezeket megtehetjük úgy, hogy betartunk minden jelenleg érvényben lévő korlátozást. Vagyis egyedül kell mennünk, esetleg olyannal, akivel együtt élünk; és mindenképpen be kell tartanunk az előírt 1,5 méteres távolságot másoktól. Ha végképp szeretnénk elkerülni az idegenekkel való találkozást, figyeljük kicsit a környéket, hogy melyek a legkevésbé forgalmas időszakok. Ha pedig az erdő felé vesszük az irányt, akár némi medvehagymát is szedhetünk, hiszen annak most van szezonja. Erről a csodás növényről ITT írtunk korábban.

Estefelé is jó lehet csodás városunkban sétálni egyet

4. Nézzük végig újra gyerekkorunk kedvenc meséit a kölykökkel? Naná!

Egyesek szerint a régebbi rajzfilmek már nem kötik le úgy a mai gyerekek figyelmét, mint „bezzeg a mi időnkben”. Szerintünk ez nem minden esetben van így, egy jól irányzott Disney-klasszikus, vagy néhány rész a Magyar népmesékből csodákra képes. A lényeg, hogy most bőven van idő kipróbálni. A legtöbb tartalom simán megtalálható egy kis szörfölés után, így gyakorlatilag házhoz jöhet bármelyik mozi. És ha nem tetszik? Csak pörgessük a következőre. A lényeg, hogy együtt élvezhetjük újra kedvenceinket, ráadásul a kedvenc embereinkkel.

5. Egyedül ragadtunk a házi karanténban? Itt az idő valami újba kezdeni…

Mindegy, hogy egy új idegen nyelv megtanulásába, az otthoni tornába, a kertészkedésbe, vagy valami teljesen másba kezdünk bele. A lényeg a kihívás, és az, hogy élvezzük, amit csinálunk. Szerencsére ma már szinte alig van olyan ismeret, amit legalább alapszinten ne sajátíthatnánk el az internet segítségével. Hogy az előző példáknál maradjunk: nyelvet tanulni applikációk, online kurzusok, de akár nyelvkönyvek segítségével is simán elkezdhetünk. Ugyanígy ha nem tudjuk, hogy álljunk neki az edzésnek, kezdetnek tekintsünk meg néhány videót erről, majd nézzünk körül a közösségi oldalakon is, ugyanis szinte minden pécsi személyi edző tart netes tréningeket a veszélyhelyzet bejelentése óta. A PTE még online tánckurzusokat is hirdet, ha már itt tartunk. A kertművelés tudománya is elsajátítható a világhálón, ITT például mi is írtunk arról, hogyan termelhetünk magunknak friss zöldséget és gyümölcsöt akár az erkélyen.

Sok pécsi edző tölt fel videókat csoportokba, illetve személyes oldalaikon is találni infót (Fotó: Pocsai Réka)
Még a háziállatok is rákaphatnak a tornára, ha a gazdi elég lelkesen csinálja

6. Főzzön együtt a család!

Lapunk is beszámolt róla, hogy két pécsi séf is online főzővideók gyártásába kezdett azzal a céllal, hogy könnyen, egyszerű alapanyagokból elkészíthető recepteket ismertessen meg az otthonukban ragadt pécsiekkel. Egyrészt közös időt a konyhában tölteni tök jó, másrészt a napi étkezés is meg van oldva, így szegény szülőknek nem kell törni az agyukat azon, mit egyen a família. Lokodi Ákos főzővideóiról ITT írtunk bővebben, míg Lánczos Sándor karanténkonyhájáról ITT számoltunk be.

7. Művelődhetünk pizsamában a kanapén, egy bögre forró kakaót szürcsölgetve

Sajnos nem csak az iskoláknak, szórakozóhelyeknek, éttermeknek kellett bezárniuk a kialakult helyzetre való tekintettel, a kulturális intézmények is mind ideiglenesen zárva tartanak. A pécsi Janus Pannonius Múzeum azonban kitalált egy módszert, mellyel akár az otthoni kanapéról is végignézhetjük az aktuális tárlatot. Szerencsére ezzel nincsenek is egyedül, rengeteg hazai és külföldi kiállítást tettek online elérhetővé a házi fogságban is műkedvelő lakosságnak. ITT például virtuális sétát tehetünk Claude Monet vízililiomokat ábrázoló képe körül.

Néhány kattintás, és a legnagyobb művészek alkotásait akármikor, akárhol megnézhetjük

8. Tehetünk hasznosat másokért, akár otthonról is

Legkésőbb május 20-ig rendelkezhetünk az adónk 1+1 százalékáról, de minek addig halasztani? A jó célért akár már most is beküldhetjük a megfelelő formanyomtatványt, erről mindent elolvashatunk IDE kattintva. Emellett sok pécsi szervezetről számoltunk be, akik a mostani válsághelyzetben rászorulóknak segítenek élelemmel, technikai eszközökkel, vagy más módokon. Külön a koronavírust érintő témák számára létrehozott aloldalunkon mindezeket a cikkeket könnyen megtalálhatja, aki szívesen tenne jót másokkal, még ebben a nehéz szituációban is.

Pécsett sok olyan rászoruló él, akiknek most nagy szüksége lehet a támogatásunkra (Fotó: Pál Zsombor)

9. Segítsünk az idősebbeknek ezekben a nehéz időkben!

Idősebb rokonainak nyilvánvalóan segít az ember a járvány alatt, meg hát azon kívül is. Viszont kifejezetten fontos, hogy most azokra is gondoljunk, akiknek talán nincsenek a közelben élő hozzátartozói, esetleg egyáltalán nincs családjuk. Habár a pécsi városvezetés remek programot indított PAPI néven, azért mindannyian ajánljuk fel a környezetünkben élő néniknek és bácsiknak, hogy segítünk a bevásárlásban, a gyógyszerek kiváltásában, vagy bármiben, amivel nem sodorjuk őket veszélybe (itt természetesen a megfertőződésre gondolunk)! Néhány tippet ITT tettünk közzé erre vonatkozóan.

Ne feledkezzünk meg idős szomszédainkról sem a koronavírus lecsengéséig!