Vigyázat! Nyaralás közben is allergiásak lehetünk!

Lehetséges-e, hogy a tengerparton egy csalánozóval vagy más, mérgező tüskével rendelkező állattal, növénnyel való találkozás nyomán allergia alakuljon ki valakinél? Ha igen, mi a teendő, illetve az extrém körülmények miatt lehet-e durvább a reakció egy „normális” allergiás rohamhoz képest? Na és mi a helyzet az egzotikus ételekkel? Utánajártunk. 

Bizony, a gondtalan nyári vakáció is rémálommá változhat pillanatok alatt, ha valamilyen addig számunka ismeretlen allergia kerít hatalmába. Nem is gondolnánk, mennyi mindenre kell odafigyelni egy-egy utazás során, főként ha valamilyen egzotikus országba látogatunk. Azért ne ijedjünk meg és ne zárkózzunk be a négy fal közé, mindenre van megoldás. Dr. Kinyó Ágnes pécsi allergológus szakorvos osztotta meg tanácsait a témával kapcsolatban.

Állati allergiák, állati durva reakciókkal… 

– A csalánozók, rovarok, illetve medúzák csípése nem annyira allergiás, hanem toxikus. Ez azt jelenti, hogy mindenkiben kialakul rá reakció, de ez nem tiszta allergia, inkább a méreganyag okozta gyulladás. Vannak érzékenyebb emberek, akiknél durvább reakció jön létre, illetve előfordul, hogy maga az állat „agresszívabb” típus, tehát súlyosabb tüneteket okoz a csípése. A nagyon súlyos reakcióknál az állat toxikusabb méreganyagán kívül még a bakteriális felülfertőződés lehet a probléma. Hasonló a helyzet, ha valaki tengeri sünbe lép bele, akkor is a vizes környezet miatt könnyebben felülfertőződik a sérülés – mondta az orvos. Hozzátette, hogy mivel az állat mérge hisztamin felszabadulását is okozhatja, a tünetek hasonlíthatnak az allergiára, és jól is reagálnak helyi szteroidos kenőcsökre, valamint antihisztaminra.

Ha bakteriális felülfertőződésről beszélünk, lázas állapot, gyengeség, hidegrázás, rossz közérzet is jelentkezhet, és ezért antibiotikumra is szükség van. Ez orvosi ellátást és vizitet igényel a szakember szerint.

A tengeri sünök tüskéi akár hónapokig, vagy örökre is a bőr alatt maradhatnak

Nem mindegy, mit eszünk!

Egy ideje nem szolgálnak fel mogyorót a repülőgépeken, hiszen az utastérben keringtetett levegő útján allergiás reakciót válthat ki olyanoknál is, akik egyáltalán nem érintkeztek a magokkal. Arra viszont sokan nem gondolnak, hogy a többi magfélére is rendkívül sokan érzékenyek, ezeket az egzotikus konyhákban pedig előszeretettel használják, akár láthatatlan módon, olaj formájában is.

A tengeri herkentyűket sokan nagyon szeretik, illetve nyaralások alkalmával előszeretettel kipróbálnak újdonságokat. Azt azonban vegyünk figyelembe, hogy a tengeri hal- és rákfélék durva allergiás reakciókat tudnak kiváltani. Ráadásul keresztallergia is gyakori azoknál, akik – a rákokhoz hasonlóan az ízeltlábúak csoportjába tartozó – poratkákra érzékenyek. Kinyó Ágnes hozzátette azt is, hogy az egzotikus gyümölcsök között is előfordul ilyesmi, például allergiás lehet a mangóra, aki a fekete ürömre is érzékeny.

A szakorvos tanácsa, hogy ha tudunk már kialakult ételallergiáról, vagy még sosem próbáltuk az adott ételt, inkább kérdezzünk utána az összetételnek, vagy ne az otthonunktól és orvosunktól távol kísérletezzünk. 

Nem éri meg szórakozni az ételallergiákkal, az a jobbik eset, ha „csak” az arcunk duzzad meg

Túl sok napfény = hólyagos bőr

A napallergia az egyik leggyakrabban előforduló a nyári érzékenységek között. Ez szteroidos kenőccsel jól kezelhető, de érdemes inkább megelőzni a bajt naptejjel, illetve azzal, ha nem akkor fekszünk ki napozni, mikor a legerősebbek a sugarak.

– Javasolt a nyaralóknak, hogy mindig legyen náluk Betadin-oldat vagy -kenőcs a sebek közvetlen ellátására; és érdemes nyaralás előtt felíratni valamilyen szteroidos krémet, vagy antihisztamint, mert ez a csípésekre, allergiás bőrreakciókra, sőt napégésre is jó. Azonban minden esetben érdemes meggondolni az utasbiztosítás lehetőségét is, hiszen szakellátás szükségességénél az orvosi költségek így nem minket terhelnek majd – tanácsolta az allergológus.

hirdetés

Hirdetés