Ha ezt a matricás dinnyét veszed, sok mindent megtudhatsz róla!

Nem akármilyen védjegyet kaptak a baranyai dinnyék. Egy olyan különleges matricát kaptak, amely segítségével még azt is megtudhatják a vásárlók, hogy napra pontosan, mikor érett be a gyümölcs és hozták be a földekről azt. Mindez a baranyai gazdák ötlete volt, teljesítették!

hirdetés
Hazai dinnye osztásával és az őstermelők népszerűsítésével kezdődött meg a dinnyeszezon Pécsett. Az idei évtől ugyanis a baranyai gazdák kezdeményezése révén már különleges védjeggyel is ellátták a helyben megtermett gyümölcsöt.
Az éves dinnyefogyasztás 10 éve fejenként 8-9 kilogramm volt, mostanra 13-15 kilogramm körül mozog
A matrica mostantól jelzi, hogy az Ormánságból van a dinnye. Ilyen eddig nem volt – hangzott el a Pécsett megrendezett dinnyeosztáson.
– Tavaly arról beszéltünk a gazdákkal, hogy milyen jó lenne, ha az ország bármely pontján a vásárlók meg tudnák különböztetni a baranyai dinnyét a többitől. Ma eljutottunk oda, hogy ezt megtehetik, elkészült az a védjegy, amin fel van tüntetve, hogy Baranya megyében termett, sőt van egy kódszáma, ami alapján visszavezethető, hogy melyik termelőnél – mondta Horváth Zoltán, a Baranya Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja.
Baranya megyébe 150 hektáron terem dinnye 
Horváth Zoltán hangsúlyozta: bár még tart a szezon, de a beszámolók alapján idén a megyében 150 hektáron mintegy 7500 tonnányi dinnye teremhet, amit javarészt belföldi piacon értékesítenek majd.
A mézédes, ormánsági dinnyét egyébként nemcsak ezzel a védjeggyel, hanem egy másik kezdeményezéssel is szeretnék népszerűsíteni – árulta el Madaras Zoltán. A Baranya Megyei Közgyűlés elnöke hangsúlyozta: azt szeretnék, ha a Baranya Megyei Értéktárba kerülne az ormánsági dinnye, így ezzel fel tudnák hívni annak minőségére a figyelmet.
A kódszám alapján ezen az e-mail-címen lehet akár információt kérni a dinnyéről: magyardinnyetermelok@gmail.com