A 140 éves Magyar Vöröskeresztnek hála jó célért gyűjtik a kupakokat már Pécsett is

A Magyar Vöröskereszt e hónapban duplán ünnepel: fennállásuk 140. évfordulója volt 16-án, valamint 1828 május 8-án született Jean Henri Dunant, a nemzetközi szervezet alapítója. Ennek kapcsán hétfőn két eseményt is szerveztek Pécsett: Kupakgyűjtő szívet telepítettek egy iskolához a jó célért, valamint emléktáblát lepleztek le.   

hirdetés
Uránia Mozi

Mint azt Udvaros Renáta, a Magyar Vöröskereszt Baranya Megyei Szervezetének megyei igazgatója lapunknak elmondta, dán példa alapján állítottak fel a pécsi Köztársaság Téri Általános Iskola – mely egyébként a szervezet bázisiskolájaként működik – mellett kupakgyűjtő szívet, mely ötlet egyébként hazánkban is egyre népszerűbb különböző településeken.

A hétfőn délután, ünnepélyes keretek között átadott fém tárolóba bárki bedobhatja a jó célért általa összegyűjtött műanyagkupakjait, melyeket eladnak, majd az így összejött pénzt az iskolában működő Vöröskereszt-szakkör döntése alapján fordítják jótékony célra. Egy kilogramm ilyen típusú plasztikot a Biokom NKft. egyébként 30 forintért vásárol meg.

– Ezzel a gyerekeket és a családokat egyrészt a környezettudatosságra neveljük, másrészt szociális érzékenységüket is fejlesztünk, sőt a pénzzel való gazdálkodásba, elszámolásba is beletanulnak kicsit a fiatalok – fejtette ki Udvaros Renáta. Hozzátette a mostani csupán pilotprojekt, de elképzelhető, hogy később több helyre is telepítsenek kupakgyűjtőt Pécsett, ha sikeres lesz a dolog.

Szintén a délután folyamán leplezték le azt az emléktáblát, melyet a Magyar Vöröskereszt Baranya Megyei Szervezetének épülete, a Dobó István utca 89. szám alatt helyeztek el Jean Henri Dunant alapító tiszteletére, a 140. jubileum alkalmából.